ÖZELLİKLE 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülen, genelde akşamları veya geceleri bacaklarda ağrı veya sızlama olarak kendini gösteren ağrılar, aslında çocuğun büyüdüğünün işareti olabilir. Ailelerin çocuklarındaki bu ağrıların altında önemli bir hastalık yatıyor mu endişesi ile çok sık olarak doktora başvurduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Öztürk büyüme ağrıları ile ilgili merak edilenleri anlattı.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Büyüme ağrıları, çoğunlukla geceleri kramp şeklinde, derin, rahatsız edici bir tarzda hissedilir. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Çoğunlukla iki bacakta birden görülür. Kalça, bel ve üst taraflarda nadiren görülürler.

Büyüme ağrıları akşamüzeri başlar, çoğunlukla bütün gece devam eder. Bazen çocuğu uykusundan uyandıracak kadar rahatsız eder. Sabah olduğunda ağrı kaybolmuş olur. Çocuklar ağrıdan yakınmadan gün boyunca normal aktivitelerini sürdürebilir.

Bazı çocuklar büyüme ağrılarının olduğu dönemde baş ağrısı ve karın ağrısı da hissedebilirler.

Bu hastalarda topallama, eklemlerde şekil bozuklukları, fiziksel aktivite kaybı ve enfeksiyon bulguları yoktur.

Ağrılar yoğun fiziksel aktivite yapıldığı zaman artar, masaj ve dinlenmekle azalır.

Bu bulgular harici farklı bir tablo varsa, örneğin çocuğunuzun bir bacağı etkilenmiş ve topallama hissediyorsa altta yatan başka bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Büyüme ağrılarını tespit etmek için herhangi bir teste ihtiyacı yoktur. Ağrının sıklığı ve zamanı gibi sorularla kolayca tespit edilebilir. Ancak bazı durumlarda altta yatan başka bir hastalık olup olmadığını incelemek için bazı laboratuvar ve röntgen testleri istenebilir.

TEDAVİSİNDE NE YAPILMALI?

Büyüme ağrıları çocuğun gelişimini etkilemez.Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası koyarak veya masaj yaparak ağrı azaltılabilir.Destekleyici ayakkabı tabanlıkları, kas germe egzersizleri ağrıyı daha az hissetmelerini sağlayabilir.Sıcak duş ağrıların çoğalmasını sağlar. Çünkü sıcak su vücuttaki laktik asiti harekete geçirir ve bu da kasları rahatsız eder. Bu yüzden özellikle geceleri ortaya çıkan ağrıların daha fazla şiddetlenmemesi için, çocuklar gündüz saatlerinde banyo yaptırılmalıdır.

Ayrıca çocukların beslenmesinde yeteri kadar kalsiyum, magnezyum ve D vitamini bulunmasına özen gösterilmelidir.

Büyüme ağrıları çocukların gün içerisindeki aktivitelerini etkilemezler. Şu durumlarda çocukların mutlaka bir hekime gösterilmesi gerekir:Ağrılar sabah olduğunda hala devam ediyorsa. Çocuğunuzu günlük faaliyetlerinden alıkoyacak kadar şiddetliyse. Ağrılar hep aynı noktada ise. Yapılan masaja rağmen geçmiyorsa. Ağrı eklemlerde ise, hassasiyet, ateş, kızarıklık, aksama gibi belirtiler mevcutsa

İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, yorgunluk şikayetleri varsa. Bu şikayetler varsa altta yatan nedenler (travma, eklem iltihaplanması, vitamin D eksikliği, enfeksiyon, lösemi gibi) araştırılmalıdır. ( HABER MERKEZİ)