GELİŞEN teknolojiler sebebiyle, gençlerin zamanlarının büyük bir bölümünü dijital ekranlara bakarak geçirdiğini ve bu sebepten dolayı gözlerde problemlerin oluşabileceğini belirten Op. Dr. Alper Özel, 'Akıllı telefon ve tabletler, artık iletişimin yanı sıra birer öğrenme cihazı olarak gençler tarafından gerek evlerinde gerek okullarında sıklıkla kullanılıyor. Ancak eğitim ve dünyaya ulaşımda çok büyük faydalar sağlayan bu cihazlar, uzun süreli ve kontrolsüz kullanımlar sebebiyle gözlerde sorunlar oluşmasına sebep olabilir. Akıllı telefon, bilgisayar ve tablet ekranlarına uzun süre bakmak, göz kırpma sıklığını ve gözdeki yaş üretim oranlarını doğrudan etkiliyor. Gözlerinde hiçbir sorun olmayan gençlerde dahi, göz kuruluğu gibi problemler oluşabiliyor ve bu durum görme seviyelerini doğrudan etkiliyor' diyor.

EĞİTİM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, öğrenilen bilgilerin yüzde 83'ünün görsel yollarla gerçekleştiğini söyleyen Op. Dr. Özel, 'Görme yetisinin öğrenme üzerindeki etkisi, azımsanamayacak seviyelerde. Eğitim çağındaki çocukların rutin göz muayenelerine götürülmesi, gelecekteki başarılarını da ciddi ölçüde etkileyecek bir önlem olarak görülmeli' diyor.

Göz problemi yaşayan, fakat ailesi tarafından muayeneye yönlendirilmeyen çocukların tespit edilmesinde öğretmenlerin rolünün büyük olduğunu açıklayan Op. Dr. Özel, 'Görme problemleri, ders notlarının yanı sıra davranış bozuklukları oluşmasına da yol açabilir. Miyopi sorunu yaşayan çocuklar tahtayı okumakta zorluk yaşarken, hipermetropa sahip olan çocuklar ise yazı yazma ve yakını okumadan sıkıntılar yaşarlar. Bu durumdaki çocuklarda rahatsızlıkların anlaşılabilmesi için öğretmenlere de önemli bir görev düşüyor' diyerek sözlerini tamamlıyor. (HABER MERKEZİ)