Bebeğinizi sallamayın!

Bebeklerin boyun kaslarının, yaşamlarının ilk döneminde başlarının ağırlığını taşıyacak kapasitede olmadığını söyleyen Uz. Dr. Nemlioğlu, ilk aylarda bebek kucağa alındığında başının ve boynunun mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtti ve 'Bebeğinizi sallamayın ve başkalarının sallamasına izin vermeyin' uyarısında bulundu.

Yürüteç kullanan çocuklarda yürüme bozuklukları görülüyor

Yenidoğan bebeğin fiziksel gelişiminin ve çevresini tanıma içgüdüsünün takip edilemeyecek kadar hızlı bir şekilde değiştiğini söyleyen Uz. Dr. Nemlioğlu, 'Yenidoğan bebeklerin ayakları çok güçlüdür ve ayakları ile kendilerini iterek tehlikeli yerlere taşıyabilirler. Bu nedenle kenarları korunaksız, yüksek bir yerde yalnız bırakılmamaları gerekir. Bebeğiniz 6 aylık iken emekleyebileceğinden ev güvenliğini iyi sağlamanız gerekir. Kesinlikle yürüteç kullanmamalısınız çünkü hiçbir yürüteç güvenli değildir. Yürüteçlerin çocuk gelişimine katkısı olmadığı gibi tam aksine yürüteç kullanan çocuklarda yürüme bozuklukları görülmektedir. Bebeğiniz düşerse ya da başını çarparsa acil servisi ya da doktoru arayın.' diye konuştu.

Bebeklerin yumruk sallamalarına karşı tedbirli olun

3-5 aylık olan bebeklerin yumruklarını salladığını, her şeyi yakalamak istediğini anlatan Uz. Dr. Nemlioğlu, bu nedenle 'Hiçbir zaman bebeğinizi ve sıcak bir içeceği aynı anda taşımayın' diyerek, 'Eğer bebeğiniz yanarsa, yanık bölgeyi ağlaması bitene kadar soğuk suyun altında tutun. Evinizde yangın söndürme aleti bulundurun.' şeklinde bilgi verdi.

Boğulmalara karşı bebeğinizi nasıl korumalısınız?

'Bebekler çevreyi keşfetmeye çalışırken, nesneleri tanımak için her şeyi ağızlarına götürür' diyen Uz. Dr. Nemlioğlu, boğulmalara karşı bebeklerini nasıl korumaları konusunda annelere şu tavsiyelerde bulundu:

  • Hiçbir zaman ufak nesneleri bebeğinizin ulaşabileceği yerlerde bulundurmayın.
  • Bebeğinizin boynuna emzik, kolye, çengeli iğne, nazar boncuğu vb.tehlikeli materyalleri takmayın.
  • Boğulmayı önlemek için bebeğinizi sırtüstü yatırın.
  • Anne kucağı ya da araba koltuğunda bebeğinizi uyutmayın.
  • Boynun öne doğru kıvrılmasına izin vermeyin.
  • Bebeğin burnunun ve ağzının açık kalmasını sağlayın.
  • 10 yaşından küçük çocuklarla bebeğinizi yalnız bırakmayın.

(HABER MERKEZİ)