Herkes yaşamında en az bir kere bel ağrısı çekmiştir. Bel ağrısının sebebi kas ve bağ dokusundaki zorlanmalara bağlı gerilmeler olabileceği gibi bu yapıların oluşturduğu zincirdeki bozukluk da yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk gerekli önlem alındığı takdirde basit bel ağrılarının kolayca tedavi edildiğini söyledi. Prof. Öztürk 'Bel ağrısında ilaç kullanımı ve egzersiz işe yaramadığında, devreye cerrahi tedavi girer. Özellikle mikro cerrahi yöntemler ile yapılan tedavinin sonuçları oldukça başarılı yanıtlar veriyor. Daha karmaşık durumlarda da açık mikroskopik veya enstrümanlı cerrahi devreye giriyor. Önemli olan uygun hastaya uygun tedaviyi uygulamak' dedi. Prof. Öztürk konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

DÜZGÜN YÜK AKTARIMI

İnsanlar yaşam boyu yerçekimine karşı mücadele eder. Doğası gereği insan omurgası, ayakta yaşama adapte olmuştur ve ayakta durabilmek için yük aktarımını kendi içindeki bölgelerde paylaştırmıştır. Omurgadaki bu anatomik bölgeler boyun, sırt, bel, sağrı kemiği ve kuyruk sokumu olmak üzere 5'e ayrılır. Her omurga bölgesi yük dağılımını sağlamada biyomekanik açıdan farklılık gösterir. Boyun, bel ve omurga, lordoz ismi verilen iç bükey bir eğime sahipken sırt bölgesi kifoz ismi verilen dış bükey bir eğime sahiptir. Omurgalar arasında disk yapıları bulunur. Omurgayı ve disk yapılarını saran paraspinal adaleler, her omur arasındaki eklem ve bağlar birlikte çalışarak düzgün yük aktarımını sağlar. Omurganın içinden geçerek kollara ve bacaklara yayılan sinirlerin çıktığı omurilik dış ortamdan bu yapılar sayesinde korunmuş olur.

FITIK YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Basit bel ağrıları sıklıkla 6 hafta içinde kendiliğinden veya fizik tedavi ya da ilaç kullanımı ile gerileyebilir. Yaşamı daha olumsuz bir şekilde etkileyecek ağrının nedeni ise boyun ve bel bölgesinde görülen fıtıklar olabilir. Omurilikten çıkan sinirlere baskı yaparak kollarda veya bacaklarda ağrı yapabilir. Fıtıklaşan diskin bulunduğu bölgeye göre kişinin şikayetleri farklıdır. Boyun bölgesindeki fıtıklarda sırt bölgesinde ağrı, kollarda, ellerde ağrı veya uyuşma meydana gelir. Bel bölgesindeki fıtıklarda ise fıtığın yerine göre sağ/sol bacakta veya her iki bacakta ağrı uyuşma şikayetleri olur.

MİKROCERRAHİ YÖNTEMLER

Bu tür ağrıların basit tedavi yöntemleri ile ilerlemesi engellenebilir. Bu nokta da önemli olan önceden önlem almaktır. Yatak istirahati, ilaç kullanımı, egzersizler işe yaramadığında ise devreye cerrahi tedavi girer. Cerrahi tedaviler ilerleyen teknoloji ile hasta açısından daha basit bir hale geldi. Mikro cerrahi yöntemler ile yapılan tedavinin sonuçları oldukça başarılı yanıtlar veriyor. Daha karmaşık durumlarda açık mikroskopik veya enstrumanlı cerrahi gereksinimleri de olabilir. Burada ideal olan uygun hasta seçimi ve uygun tedaviyi uygulamaktır.(DHA)