ŞEKER hastalığı, günümüzde önemli toplum sağlığı sorunlarından birini oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 11 kişiden 1'i şeker hastası ve şeker hastalığı nedeniyle her yıl 1.5 milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması II (TURDEP-II) sonuçları da ülkemizdeki şeker hastalığına sahip bireylerin sıklığının dünyada şeker hastalığı görülme sıklığının da üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. İleri yaşta ortaya çıkan ve Tip 2 Diyabet olarak da adlandırılan şeker hastalığı birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Genetik yatkınlık, tütün kullanımı, dengeli beslenmemek, yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite, artmış vücut ağırlığı, şişmanlık ve stres en önemli etmenler arasında yer alıyor. Genetik yatkınlık dışında şeker hastalığı riskini arttıran etmenlerin temel olarak beslenme ve yaşam tarzıyla ilişkili olduğu görülüyor.

Şeker hastalığı riskini azaltmak için beslenme ve yaşam tarzında dikkat edilmesi gereken önemli konular var.

Kahvaltı dahil tüm öğünlerde dengeli bir tabak ile farklı besin gruplarından tüketmeye özen göstermelisiniz.

Fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve düzenli egzersiz yapmayı yaşam tarzı haline getirmelisiniz.

Dengeli beslenme tabağını dörde bölecek olursak; 1. bölümü et, balık, tavuk, yumurta, 2. bölümü süt ve süt ürünleri, 3. bölümü tam tahıllar, ekmek, pirinç, bulgur veya makarna, 4. bölümü sebze ve meyveler oluşturmalıdır.

Ailenizde kalp damar hastalıkları, yüksek kan kolesterolü veya yüksek tansiyon öyküsü var ise yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz.

Yaşınız, cinsiyetiniz, boyunuz, vücut ağırlığınız ve fiziksel aktivite düzeyinize göre günlük enerji ihtiyacınızı öğrenebilir, böylelikle toplam besin tüketiminizi, enerji ihtiyacınız ve harcamanıza uygun hale getirebilirsiniz.

Tuz tüketiminize dikkat etmeli ve şekerli yiyeceklerin tüketim miktar ve sıklığını dengelemelisiniz.

Su ve sıvı tüketiminize özen göstermelisiniz. Günde en az 6-8 bardak su içmelisiniz.

(HABER MERKEZİ)