COVİD-19 salgınının 2019 yılı Aralık ayında Çin'de başladığını hatırlatan Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, bu sürecin ilk başlarında Sağlık Bakanlığı'nın önerisi doğrultusunda acil ve kadavra nakilleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Nisan ve mayıs aylarında bu nedenle nakil sayısında azalma olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yavuz, 'Dünyaya baktığımızda Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tabi doğal olarak bir korku oluştu ve nakil merkezlerinde yapılan ameliyatlar azaldı. Nakil olan hastalarda Covid-19 hastalığının daha sıkıntılı olduğu gözlendi' dedi.
'BÖBREK NAKİLLİ 4 HASTAMIZI KAYBETTİK'
Ameliyatlarını gerçekleştirdikleri takip altındaki 5 bin böbrek nakilli hastadan 150'sinin Covid-19'a yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Yavuz, 'Bu hastalardan 4'ünü kaybettik. Kaybettiğimiz hastaların da hastaneye başvurma süresinde gecikme olduğunu belirledik' dedi. Nakilli hastalarının Covid-19'u hafif atlattıklarını söyleyen Prof. Dr. Yavuz, bu süreçte hastaların almaları gereken ilaçların yeniden düzenlendiğinin de altını çizdi.
GÖRÜŞLERİMİZİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE PAYLAŞTIK
Covid-19 tanısı konulan böbrek nakilli hastalarına Sağlık Bakanlığı'nın protokolünde yer alan ilaçları verdiklerini, buna ek olarak kortizonun dozunu artırdıklarını ve kan sulandırıcı ilaca başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Yavuz, 'Biz görüşlerimizi Sağlık Bakanlığı ile paylaştık' dedi. Takip ettikleri böbrek nakilli hastaların ilaçlarını düşük düzeyde kullanmaya çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Yavuz, 'Takipler sırasında, Covid-19'a yakalanan hastalarımızın bunu hafif geçirdiklerini gözlemledik' dedi. Nakilli hastaların zaten kendilerini koruma anlamında daha tecrübeli ve bilinçli olduklarını kaydeden Prof. Dr. Yavuz, maske, mesafe ve hijyen kurallarını bir kez daha hatırlattı.
NAKİL İÇİN BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Merkeze nakil için başvuran hastalara böbrek fonksiyon testlerinin yanı sıra Covid-19 testinin da yapıldığını anlatan Prof.Dr. Yavuz, 'Sonuçlarda bir sorun yoksa böbrek nakline alıyoruz' dedi. Prof.Dr. Yavuz, günde 10 hastanın nakil için kendilerine başvurduğunu sözlerine ekledi. Covid-19'un bir şekilde geçeceğini de belirten Prof. Dr. Yavuz, 'Aşılamaya uyacağız. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edip günlük hayatlarımıza devam edeceğiz. Bu salgının hayatlarımızı karartmasına izin vermemeliyiz' şeklinde konuştu. (DHA)