TÜRK Diş Hekimleri Birliği Genel Başkan Vekili Hüseyin Tunç, Türkiye'deki vatandaşın SGK kapsamında hiçbir özel muayeneden diş sağlığı hizmeti satın alamadığını ancak milletvekillerinin istedikleri özel muayeneye giderek dişlerini yaptırabildiklerini belirterek, 'Toplumun asil üyesi olan vatandaş özel muayenelerden SGK kapsamında hizmet alamazken vatandaşın vekilinin özelden limitsiz tedaviyi alma şanslarını hangi adalet duygusuna hangi vicdanı muhakemeye sığdırıyorlar. Hesabını meclisteki milletvekillerin vermesi gerekiyor. Vatandaş da bunu hesabını vekillere sormalı' diye konuştu.

HEKİM DE HASTA DA MAĞDUR

Hüseyin Tunç, genel sağlıkta olduğu gibi ağız ve diş sağlığındaki tedaviler için özel hastanelerden hizmet satın alması gerektiğini söyledi. Sadece devlet hastanelerinde ağız ve diş sağlığı hizmeti verilmesinin doktoru da hastayı da mağdur ettiğini belirten Tunç, 'Diş hekimliği hizmetlerinin sunumu ve toplumun diş hekimliğine ulaşması bakımından çok ciddi sıkıntı yaşanıyor. Genel sağlıkta vatandaşlar herhangi bir özel hastaneye gidip SGK ile anlaşmalı hastanelerde tedavi farkını ödeyerek hizmet alıyor. Devlet belli bir kısmını karşılıyor geri kalan kısmını da hasta kendi karşılıyor. Diş hekimliği hizmetlerinde vatandaşın muayene bu şekilde hizmet alma şansı yok. Vatandaş diş hekimliği hizmeti alabilmek için devletin sadece kendi hastanelerinde bu hizmeti almak zorunda kalıyor. Toplumumuzda ağız ve diş sağlığı problemi çok fazla görünüyor. Bu hizmetin hem devlet eliyle verilmesinde hem de vatandaşın bu hizmeti ihtiyacı olduğu zamanda alabilmesi açısından ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Vatandaş hizmeti alamıyor hekimlerde vatandaşa yetişemiyor' dedi.

DİŞ HEKİMİ AĞIR YÜK ALTINDA

Devletin hastanelerinde çalışan meslektaşlarının ağır yükün altında ezildiğini ifade eden Tunç, hekimlerin günde 40-60 arasında hasta baktığını söyledi. Tunç,'Diş hekimliği hizmeti girişimsel hizmet olduğu için diş hekiminin günde 50 hasta bakması demek hekimden olağanüstü insan gücü beklemek demektir. Meslektaşım verimli sağlık hizmeti verebilmesi için günde en fazla 10-15 hasta bakmalı. Günde 15 hastanın üzerinde hasta bakmak zorunda bırakılırsa hekim o zaman ciddi anlamda hata yapma ihtimali artar. Sağlıkta dönüşüm sistemi ile getirilen performans sistemi hekimleri bu tür yanlış uygulamalara farkında olmadan da olsa itmektedir. Genel sağlıkta da diş sağlığında da aynı şekildedir' dedi.

SGK KAPSAMINDA YAPILMALI

Türk Diş Hekimleri Birliği olarak hükümet yetkilileri ile her zaman müzakere içerisinde olduklarını söyleyen Tunç, 'Türk Diş Hekimleri Birliği olarak savunduğumuz görüş toplumun ağız ve diş sağlığı tedavilerini özel muayenelerden SGK kapsamında hizmet satın alınarak çözülebileceği yönündedir. Çünkü Türkiye'de diş hekimliği hizmetleri hususunda yaygın olan örgütlenmiş muayenecilik sistemi var. Vatandaş ağız ve diş sağlığı tedavilerini SGK kapsamında özel muayenelerden yaptırdıkları takdirde sorun çözülür' diye konuştu.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Tunç, üniversitelerde diş hekimliği fakültelerinin sayısının plansız programsız bir şekilde arttırılması nedeniyle önümüzde 10 yıl içerisinde Türkiye'de diş hekimi sayısının 2'ye katlanacağını söyledi. Tunç,'Bu da 10 yıl sonra Türkiye'de 60 bin diş hekimi olması demek. Plansızlık bu şekilde devam ederse maalesef meslektaşlarımız çalışacakları klinik oluşturamayacak. Çünkü Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu diş hekimi sayısından çok fazla hekime ulaşmış olacağız. Bir an önce önlem alınmalı' dedi. (Deniz TOPKAYA )