YAŞLANMA moleküler değişimlerin sonucu meydana gelir. Bu moleküler değişikliklere yol açan birçok çevresel faktör vardır. Ağız yoluyla veya hava yoluyla alınan maddelerin metabolitleri ve hormon düzeyleri deri yaşlanmasını direk etkilemektedir. Ultraviyole, hava kirliliği, enfeksiyonlar, sigara içmek ve bazı hormonal faktörler yaşlanma sürecini hızlandıran en önemli faktörlerdir.Yaşlanma sürecinin en büyük göstergesi de gözler de başlar.

Narin bir yapıya sahip olan göz çevresi en hızlı yaşlanan bölgedir.Bu nedenle göz çevresi görüntüsü bazen insanı olduğu yaştan daha fazla gösterebilmektedir.Üst göz kapağı 30 yaşın üzerinde sarkmaya başlar ve 40 lı yaşlarda sarkma tamamen netleşir. Bazı kişilerde sarkma o kadar fazladır ki görüş alanını kapatabilmektedir. Bu nedenle yorgun hissetme, baş ağrısı gibi semptomlar görülebilmektedir. Alt göz kapağı sorunları ise en sık torbalanma şeklinde karşımıza gelmektedir. Göz küresi alt kısmında bulunan yağ yastıkçıkları kendilerini tutan bağ dokusunun gevşemesi nedeni ile dışa doğru fıtıklaşır, bu görüntü halk arasında torbalanma olarak adlandırılır.

Göz ve çevresi ile ilgili sorunlar bununla bitmez, göz çevresi etrafında çok sayıda kas bulunduğundan dinamik kırışıklık denilen mimik kırışıklıkları erken yaşta oluşmaya başlar.Bu kırışıkların adı kaz ayağıdır.Gözlerimizin dış köşelerinde oluşan kırışıklıklara kaz ayağı ismi verilmiştir. Genelde mimiklerimizi kullanırken, gülerken, kaş çatarken, kısaca çoğu yüz ifadesinde kendini çok rahat belli eden ince uzun çizgilerdir.Göz çevresi sorunları arasında,hem erkeklerde hem de kadınlarda sık görülen ortak bir yakınlık olan göz halkaları vardır bunlar gözaltında koyu bir renk olarak kendini belli eder.Yine de buna neden olabilecek birçok faktör vardır.Bu faktörler arasında genetik nedenler, güneş ışınları, düzensiz uyku, düzensiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi, alerjiler ve bazı sistemik hastalıklar yer almaktadır.(HABERMERKEZİ)