KUMLUCA Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. İlkay Boz ve Dr. Öğretim Üyesi Emine Kol'un katkılarıyla gün boyunca 'Bakım Davranışları Geliştirme' eğitimleri verildi. Teorik ve uygulamalı olarak yürütülen kurs, öğretim elemanlarının yanı sıra Kumluca Devlet Hastanesi, Finike Devlet Hastanesi ve Özel Medikum Hastanesi hemşirelerinden yoğun ilgi gördü.

'Bakım' ve 'bakım davranışları' kavramlarının tartışıldığı kursa Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel, hemşirelikte bakım kavramının, hemşireliğin özü olduğunu; hemşirelerin bakım verirken bireyin fiziksel, psikolojik, kültürel, entelektüel ve sosyal yönünü göz önünde bulundurarak, temel insan gereksinimlerinin karşılanmasına yardım etmesinin önemine değindi. Bakım vermede hemşirelerin bireysel özelliklerinin yanında mesleki bilgi ve deneyimlerinin önemli olduğunu ifade eden Dekan Öncel Fakültede düzenlenen bu kurs ile iki ilçede bulunan hastanedeki hemşirelerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı yapmayı amaçladıklarını kaydetti.

Hemşirelik mesleğinin asıl varoluş nedeninin bakım olduğuna ve bakımın gücüne vurgu yapan Dr. Emine Kol, hemşirelikte mesleki bilgi ve otonomide güçlenmenin biyomedikal modelin baskınlığını engelleyeceğini ve hasta sonuçlarına olumlu yansıyacağını ifade etti. Dr. Kol, bakım kavramının; özveri, ilgi, isteklilik, gönüllülük, sorumluluk gibi değerleri barındıran, etik ve ahlaki boyutu olan bir kavram olduğuna dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)