İDRARA mikropların bulaşması ile tüm idrar yollarının iltihaplanmasına 'İdrar Yolları Enfeksiyonu' deniliyor. İdrar yolları enfeksiyonu, dünyada en sık görülen hastalıklardan biri.Yılda ortalama elli milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor. Bebeklikten itibaren yaşlılığa kadar tüm kişilerde idrar yolları enfeksiyonu görülebiliyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. İbrahim Şimşek, cerrahi müdahaleler, cinsel ilişkiler ve gebelik gibi durumlarda daha sık görülen 'idrar yolları enfeksiyonu'na ilişkin soruların yanıtlarını verdi.

İDRAR YOLLARI İLTİHABININ BELİRTİLERİ NEDİR?

İdrar yolları enfeksiyonu idrar torbasında (mesane) ortaya çıkarsa; sık sık idrara çıkma, idrarda yanma, idrara zor yetişme, bulanık ve kokulu idrar yapma şeklinde belirtilerle kendini göstermektedir. Bu duruma kısaca 'Sistit' denilir. Bunun yanı sıra hastada ateş, titreme, bel ağrısı görülüyorsa, iltihabın böbrekleregeçtiği anlaşılır.

İDRAR YOLLARI İLTİHABI BULAŞICI MIDIR?

Mikroplar direkt genital bölgeden idrar yollarına bulaşabilmektedir. İdrar yolları iltihabı, kan yolu veya başka organlarda bulunan enfeksiyon hastalıkları sonucuyla da bulaşabilir. İdrar yolları iltihabı, bağışıklık sistemi düştüğünde, çocukluk çağında, şeker hastalığı olan kişilerde sık görülmektedir. Ayrıca idrar yollarının, tüberküloz (verem) mikrobu ve pek çok parazitle de iltihaplandığını görebiliriz.

HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLMAKTADIR?

İdrar yolları enfeksiyonu erkeklerde; prostat, testis (erkek yumurtalığı), meni kanallarında görülebilmektedir. Kadınlarda ise; rahim ve yumurtalıklarda gelişebilir. Hastalık tam tedavi edilmezse, her iki cinste de kısırlığa yol açabilmektedir.

TEŞHİS VE TEDAVİSİ NEDİR?

İdrar yolları enfeksiyonunun teşhisinde basit bir idrar tahlili yeterlidir. Daha sonrasında iltihabın, idrar yolları sisteminin hangisinde olduğunu anlamak için; ultrasonografi, direkt üriner sistem grafisi, ilaçlı böbrek görüntüsü, bilgisayarlı tomografi, sistoskopi (mesanenin görüntülü tetkiki) gibi ileri tetkiklerde kullanılmaktadır. Tedavide, mikrobun idrar yolunun hangi sisteminde olduğu çok önemlidir. Ayrıca idrar yolu iltihapları sık sık tekrarlıyorsa sebebini bulup ona göre antibiyotik ve diğer cerrahi yollarla tedavi edilmelidir. Örneğin idrar yolu taş hastalığı, doğuştan anomalileri, idrar yolları darlıkları araştırılıp ona göre tedaviye yönlendirilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu tanısı konulduktan sonra, bazen kısa süren antibiyotikler yeterli olabildiği gibi, bazen de uzun süreli tedaviler gerekebilir. (HABER MERKEZİ)