DİŞ implantı, çene kemiğine yerleştirildiğinde yapay kök görevi gören küçük vidalardır. Bu vidalar insan vücuduna uyumlu saf titanyumdan yapılır. İmplant tedavisinin diş eksikliğinde ya da hastanın protez kullanmak istemediği durumlarda tercih edildiğini belirten Diş Hekimi İpek Akkaya Sepkin, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı ve önemli bilgiler verdi.

'KULLANIMI RAHATTIR'

İmplantın doğal diş yapısını taklit ederek çiğneme ve estetik fonksiyonlarını tekrar oluşturduğunu anlatan Sepkin, şunları söyledi: ''Kemik yıkımını önlemek ve yüz yapısını korumak implantın hastalara sunduğu en önemli avantajdır. Kullanımı son derece rahattır. Ancak bu tedavi yöntemi uygulanmadan önce röntgen ve ağız içi muayene ile sağlıklı çene muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca ağız içi hijyeninin iyi olması bir başka önemli noktadır.''

'DOKTORUNUZU UYARIN'

Şeker, kalp gibi kronik rahatsızlığı bulunan hastaların İmplant tedavisi öncesinde mutlaka diş hekimini bilgilendirmesi gerektiğini belirten Sepkin, ''Bu tür rahatsızlığı olan kişilere dahiliye uzmanı veya aile hekimi ile görüşmelerini öneriyoruz. Böylelikle yaşanabilecek olumsuz gelişmelerin de önüne geçmiş oluyoruz'' dedi.

'DİŞ ÇEKİMİNE BENZİYOR'

İmplant tedavisi ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Diş Hekimi İpek Akkaya Sepkin, ''Hastalarımızın bu tedavi yöntemi ile ilgili en çok merak ettiği konu ağrı hissedip hissetmeyeceği. Sanılanın aksine implantın yerleştirilmesi sırasında lokal anestezi uyguladığımız için kesinlikle ağrı hissedilmiyor. Kısacası diş çekimine benzeyen bir yöntemdir. Süre olarak ise çene ve diş etinin yapısına göre 30 ile 60 dakika sürmektedir'' diye konuştu.

'DOĞRU BESLENİN'

İmplant sayısına göre tedavi süresinin 3 ile 9 ay arasında değişkenlik gösterdiğini belirten Sepkin, şunları söyledi: ''İşlemden 1 hafta sonra dikişler alınır. Ancak hasta bu işlem sonrası çok dikkatli olmalı, çorba gibi dişleri yormayacak besinleri tercih etmelidir. Hastalarımıza kuruyemiş gibi sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durmasını öneriyoruz. Doğru beslenmek implant için son derece önemli.''

'ÖMRÜ 40 YIL'

Diş Hekimi İpek Akkaya Sepkin, implantın kemikle birleşmediği durumlarda sökülerek bölgenin iyileşmesinin beklendiğini açıkladı. Sepkin, 'Her ne kadar az da karşılaşsak bazen diş eti implantı kabul etmiyor. Bu gibi durumlarda vidaları sökerek bölgenin iyileşmesini bekliyoruz. Sonrasında uygun görürsek tekrar implantı yerleştiriyoruz. İmplantın bakımı da altını çizmek istediğim bir başka konu. Hastalar bu tedavi sonrası diş fırçalamayı kesinlikle ihmal etmemelidir. Ayrıca diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanılmalıdır. En az 6 ayda bir diş hekimine giderek kontroller yapılmalıdır. İmplantın ömrü, uygun şekilde kullanılıp bakımı yapıldığı takdirde 40 yıl kadardır'' şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)