OBEZİTENİN tıbbi tanımı; bedendeki yağ kütlesinin yağsız kütleye oranını aşırı artması sonucu kişinin boyuna göre ağırlığının normal düzeyin üstüne çıkması. Erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15'i, kadınlarda ise yüzde 20'si yağdan oluşuyor. Bu oranların artmasıyla birlikte obezite başlıyor ve kademe kademe ilerliyor. Obeziteyi doğuran etkenlerin başında, asansörlerin, yürüyen merdivenlerin, masa başı işlerin, yani hareketsizliğin artması geliyor. Bunu yanı sıra fast-food türü beslenmenin moda veya kaçınılmaz olduğu günümüz dünyasında hormonlu gıdaların bolca tüketilmesi de Obeziteyi kaçınılmaz kılıyor.

DÜNYANIN 3'TE BİRİ OBEZ

Özel Antalya Likya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlarından Opr. Dr. Ali Yağcı, Obezite'nin ülkemizde ve dünyada nüfusun yaklaşık yüzde 30'unda artık bir sağlık problemi haline geldiğini söyledi. Obezitenin bir çok rahatsızlığa yol açtığını belirten Dr. Yağcı, 'Kanda kolesterol ve yağ yüksekliği, Tip 2 Diyabet, Hiper tansiyon, Kalp-Damar hastalıkları, uyku apnesi ve horlama, solunum güçlüğü, hareketsizlik ve doğal olarak toplumda dışlanma ve depresyon gibi rahatsızlıklara neden oluyor' dedi.

EN YAYGINI TÜP MİDE

Spor ve diyetin Obeziteyi yenmede en önemli argümanlar olduğuna dikkat çeken Yağcı, modern çağın salgını olarak nitelendirilen Obezitenin tedavisiyle ilgili de, 'Obezite ile savaşta en etkili yöntemin cerrahi olduğunu artık tüm tıp dünyası benimsemiş ve bu anlamda konsensüs sağlanmıştır. En yaygın olarak yapılan operasyon tipi, besin alımının kısıtlanması (Bariatrik Cerrahi) ve dolayısıyla gıda emiliminin azaltılmasını amaçlayan tüp mide (Mide küçültme) ameliyatıdır. Hastaların yüzde 98'inde bu yöntem uygulanmaktadır' diye konuştu.

SINIFLANDIRMA VE HESAPLAMA

Opr. Dr. Yağcı, operasyon sürecine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 'Operasyon önerilecek hastalarda önce obezite sınıflandırılması yapılıyor. Burada birinci kural, hasta mutlaka son 6 ayda 2 kez diyet ve sporla kilo vermeyi denemelidir. Başarısız olanların hormonal (Hipo Troidi) gibi ve psikiyatrik bozukluğu olup olmadığının saptanmasıdır. İkinci aşama ise hastaların vücut kitle indekslerinin hesaplanmasıdır. Bu, hastanın metre cinsinden boyunun karesinin kilosuna bölünmesiyle hesaplanır. Vücut Kitle İndeksi'ne (VK) göre yandaş hastalığı olan kişiler (Tip2-Diyabet, Hipertansiyon, Uyku Apnesi vs.)35 ve üzeriyse, yandaş hastalığı olmayanların da VK'sı 40 ve üzeri ise operasyon önerilir. VK'sı 60 ve üzeri Tip-2 Diyabet hastalarına besin emilimini azaltıcı bir yöntem olan gastrik by-pass ameliyatı uygulanabilir.'

(HABER MERKEZİ)