CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez 2012 yılında dile getirdiği ve sonraki süreçte sık sık eleştirdiği sezaryen doğumlar, Antalya'da sıkı bir şekilde denetleniyor. İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Sağlık Bakanlığı'nın ve Müdürlüğün bu konuda önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Antalya'da primer sezaryen olarak adlandırılan ilk sezaryen oranının yüzde 34'lerde olduğunu belirten Hülür, hedeflerinin bu oranı yüzde 20'lere düşürmek olduğunu anlattı.

'KAMU HASTANELERİNDE YÜZDE 18'

Sezaryen doğumların kamu hastanelerinde daha rahat bir şekilde kontrol edilebildiğine vurgu yapan Dr. Ünal Hülür, ''Yaptığımız çalışmalar neticesinde kamu hastanelerinde sezaryen doğum oranını yüzde 18'lere çektik. Ancak özel hastaneler bu rakamı yüzde 34'lere çıkarıyor. Bizim hedefimiz totalde bu oranı yüzde 20'ler seviyesinde tutmak. Bunu başardığımız taktirde önemli bir iş başarmış olacağız'' dedi.

'EĞİTİMLER VERİYORUZ'

Normal doğumun daha sağlıklı olduğunu kaydeden Hülür, sözlerine şöyle devam etti: ''Sezaryen doğumların sağlık açısından da sıkıntılı durumlar oluşturabiliyor. Bunun için bazı çalışmalar yürütüyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde gebe izlemlerinden başlayarak anne adaylarına doğum rehberliği yapıyoruz. Hastanelerimizde gebe okulları açtık ve anne adaylarına eğitim verip danışmanlık yapıyoruz. Hem anne hem de bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından normal doğumun önemini vurguluyoruz.''

'NORMAL DOĞUMU SEÇİN'

Doğumda risk taşımayan hiçbir gebeliğe sezaryen önermediklerini ve yönlendirmediklerini belirten Dr. Ünal Hülür, ''Bu süreçte doğum hekimlerimizle birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. Sonuçta sezaryen bir ameliyat. Oysa insanlıkla başlayan gebelik ve doğum normal bir süreç. 4 çocuğum var. 4'ü de normal doğumla dünyaya geldi. Benim anne adaylarına önerim şudur; Kaygılarınızı bir kenara bırakarak ebe ve hekimlerinizle işbirliği içinde normal doğumu seçin'' diyerek sözlerini sürdürdü.

'UYARIYORUZ'

Sezaryen doğumun özel sağlık kuruluşlarında daha fazla tercih edildiğine dikkat çeken Hülür, sözlerine şöyle son verdi: ''Biz hedeflediğimiz yüzde 20 rakamına ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürürken sezaryen doğum sayılarını da dikkatle inceliyoruz. Bu noktada yüksek rakamlı hastanelere uyarı yazısı gönderiyoruz. Durum devam ettiği takdirde bu sefer direk sezaryen doğumu gerçekleştiren hekime uyarı yazısı gönderiyoruz. Nitekim uyarı yazılarımızı dikkate alan hastaneler gerekli olmadığı takdirde sezaryen doğumu tercih etmemeye başladılar. Bu sevindirici bir gelişme.''(Abdullah ÖZKAN)