SAĞLIKTA şiddetin her geçen gün artması nedeniyle, Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2016 yılında, Dr. Ersin Aslan’ın ölüm yıl dönümü 17 Nisan’ı ‘Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü’ olarak ilan etmişti. Bu kapsamda Antalya Tabip Odası Hekime Karşı Şiddet Komisyonu, kısa süre önce hayatını kaybeden Komisyon Başkanı Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner anısına panel düzenledi. Moderatörlüğünü Dr. Aydan İzgi’nin yaptığı panele, TTB tarafından düzenlenen eğitici eğitimlerini tamamlayan komisyon üyeleri Dr. Mustafa Tekin, Dr. Kaan Taşer ve Dr. Fatmagül Aslan ile birlikte oda avukatı Münip Ermiş konuşmacı olarak katıldı.

D S C F7373
PROF. DR. FİLİZ ERSEL TÜZÜNER ANISINA
Dr. Aydan İzgi açılış konuşmasında panelin, komisyonun kurulmasında, çalışmalarında emeği geçen, Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner anısına düzenlendiğini belirtti. Planları arasında böylesi bir panel düzenlemek de olduğu için onun isteğini getirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Dr. İzgi, “Kendisini sevgi, saygı ve özlemle andıklarını” ifade etti.

D S C F7370
‘ŞİDDET CEZASIZ KALDIKÇA ARTIYOR’
Panelde Dr. Mustafa Tekin ‘Şiddeti Anlamak ve Sağlıkta Şiddet’, Dr. Kaan Taşer ‘Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet’, Dr. Fatmagül Aslan ‘Sağlıkta Şiddeti Önlemede Genel Yaklaşımlar’ ve Av. Münip Ermiş ise ‘Sağlık Çalışanlarına Uygulanan Şiddet Karşısında Hukuki Yaklaşımlar’ başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.  Dr. Mustafa Tekin sunumunda;  “Şiddetin cezasız kalması dolaylı olarak ödüllendirilmesi şiddeti artıran en önemli etkenler arasındadır. Bu durum gözlemleyenler açısından şiddet uygulama olasılığını artırabilmektedir. Ülkemizde son yıllarda dile getirilen şiddet türlerinden biri olan mobbing iş yerinde psikolojik şiddet/psikolojik yıldırma olarak tanımlanmaktadır. İşyeri boyutu içinde değerlendirilen mobbing sonuçları açısından gerek kişide yarattığı olumsuzluklar, gerekse de toplumsal yansımaları açısından oldukça önemlidir” dedi.

D S C F7376
‘ŞİDDET ORANI HER GEÇEN YIL ARTIYOR’
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ele alan Dr. Kaan Taşer, “Ülkemizdeki çalışmalara göre, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma oranı yüzde 49 – 91 arasında olup, şiddetten ruhsal olarak etkilenme oranı ise yüzde 36 – 92 arasındadır. 2016 – 2017 yılı Beyaz Kod verilerine göre ise her gün ortalama 30 sağlık çalışanı şiddet görmektedir. Sağlık ortamında hasta ve hasta yakınlarının şiddeti yaygın olarak bir sorun çözme modeli haline getirmesi, tüm sağlık çalışanlarının bu konuda aktif önlem almasını ve gerekli davranışları gösterebilecek bilgi ve beceri kazanmasını zorunlu hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.  Panel katılımcıların katkı ve sorularının ardından sonlandı.

Whatsapp Image 2024 04 18 At 10.16.20

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER