2021 yılı; Ocak ayından Aralık ayının son gününe kadar emekçiler için zor bir yıl oldu.

2021 yılının özeti, emekçilere yönelik belirsizlik yaşanması. Ekonomik krizle yıpranan ülke ekonomisi ve AK Parti iktidarı emekçilerin yaşam şartlarını zorlaştıracak. TÜİK'in yayınladığı verilere göre ekonomik güven endeksi Aralık'ta 7 ayın en düşük seviyesini görerek 97,6 değerine düştü. Ekonomik güven, geçen aya göre yüzde 1,8 azaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, 'Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz? Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır' diyerek ekonomik krizi, enflasyonu ve açlık-yoksulluğun ne kadar basite aldıklarını gösterdi. Hükümetin 'kur garantili mevduat' icadı kamu kaynaklarının heba edilmesinin önünü açtı. Yurttaşlar yoksullukla boğuşurken bu yıl iğneden ipliğe neredeyse her ürüne zam geldi. İktidar özelleştirme hamlelerine devam ederek ülkeyi parsel parsel satmayı sürdürdü.

Ekonomik kriz, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde ekmek kuyruklarıyla kendisini gösterdi. Ülkenin çeşitli kentlerinde ekmek kuyruklarının utancı yaşandı. Benzin ve mazota gelen zamların hızına yetişilmiyor.

*****

İşsiz sayısı 7 milyon 870 bin kişiye ulaştı. Dünya Sefalet Endeksi'nde 156 ülke içinde 21'inci sıraya düştük. Savaşların, çatışmaların, krizlerin eksik olmadığı bir dünya düzeni yaşanmaktadır. Asgari ücret 4 bin 253 lira oldu. Açıklanan asgari ücret açlık sınırını altında kaldı. İktidar asgari ücrete yüzde 50 zam yapmakla övünürken Birleşik Kamu-İş Ar-Ge birimi Aralık ayı açlık sınırı 4 bin 652 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 13 bin 598 liralık çıktı. Gıda dışı gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 8 bin 946 liraya yükseldi. Halkın Enflasyonu araştırmasına göre gıda fiyatları aralıkta yüzde 22 arttı. Gıda fiyatları 2021 yılının tümünde ise önceki yıla göre yüzde 78,4 oranında arttı. Geçen yıl maaşıyla 7 bin yumurta alabilen asgari ücretli şimdi ancak 3 bin 700 yumurta alabiliyor. 2022 bütçesinden; memura, dar gelirliye, esnafa, çiftçiye, emekliye, işçiye vergi, zam, açlık ve yoksulluk çıktı. Sözde toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına reva görülen 2 yıllık zamlar yıl bitmeden erimiş, enflasyon ve artan vergi dilimi ile kamu emekçisinin alım gücü yerle bir edildi.

*****

Kurlar almış başını gidiyor ve nereye kadar gideceğini tahmin bile edemiyoruz. Şu anda ülkemizde hiç kimse yarının nasıl bir günle karşılanacağını bilemiyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak iktidara yeni yılın bitiminde bir kez daha sesleniyoruz; Emekçilerin vergi yükü azaltılsın. Toplu sözleşme masasını yeniden kurun. Kamu emekçilerine yüzde 100 zam yapılsın. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarındaki vergi ve kesintiler kaldırılsın zamlar geri alınsın. Tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarındaki zamlar geri alınsın. KDV sıfırlansın.

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık