Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Türkiye'nin 2022 turist hedefini 42 milyon, turizm gelirini 35 milyar dolar olarak öngördüğünü açıkladı. Bu tahmin büyük bir olasılıkla dünyadaki siyasi, ekonomik gelişmelerin analizi, pandemi sonrası turizm eğilimleri ve olası turizm potansiyelinin Türkiye'ye yönelmesi üzerinden yola çıkarak oluşturulmuştur. 2021 yılında 30 milyon üzerinde misafir ağırlayan Türkiye için bu tahmin oldukça makul ve gerçekçi bir öngörü olmakla birlikte tek eksik olan sanırım Rus turistlerin belirsizliğidir. Tahminlerdeki radikal sapmalar ancak buradaki değişikliklerden kaynaklanabilir.

*****

Bakanımızın Türkiye tahmininin bölgelere göre olası dağılımını geçtiğimiz 10 yılın ortalaması üzerinden bulmaya çalıştım. Son 10 yıl ortalamasına göre Türkiye'ye gelen turistin yüzde 26'sı Antalya, yüzde 29'u İstanbul, yüzde 45'i diğer bölgelere geliyor. Tabii ki kesin bir genelleme yapılamaz ancak bu oranlar istisnai gelişmeler dışında çok fazla değişmiyor.

*****

Geçmişte, Rusya-Ukrayna savaşını da dahil ederek yaptığım simülasyon ile Antalya'nın bu yılı yaklaşık 9 milyon turistle kapatabileceğini öngörmüştüm. Turizm Bakanımız iyimser, ben ise biraz karamsarım. Yanılma payı tabii ki var. Bakanın tahmininin ve hatta daha fazlasının gerçekleşmesi ve ülkemizin turizmde tekrar eski günlerine kavuşması tabii ki tek dileğim olacaktır.

Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz