Günlerdir yanan ormanlar içimizi dağlarken, yitip giden hayatların arkasından bakakaldık çaresizlik içinde. Ne acılar, ne kayıplar işlendi havada uçuşan küllerin arasına. Bu yangınlar yaşadığımız en büyük afetlerden biri olarak hem bizim, hem gelecek nesillerin hayatlarında derin izler bırakacak. Hayatını, evini, tarlasını, hayvanlarını kaybeden nice insan var. Allah bu afetten etkilenen herkesin yardımcısı olsun. Yeni bir hayat kurmak çok zaman alacak.

*****

Bugünlerde gökyüzünde yağmur bulutları ararken yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin izlerinin charter uçaklarının izlerine karıştığını gördüm sıklıkla. Bir yandan ormanlar söndürülmeye çalışılırken, bir yandan da gelen turistler karşılanıyordu. Turistler de mutlaka basından takip ettikleri görüntülerden çok etkilendiler. Tatil için rezervasyon yaptıkları ülkenin ormanları yanarken hem ülke, hem insanlar için duydukları endişeleri yakınen takip ettim. Turist olarak gelip, yangın söndürmeye katılmak isteyen Türkiye aşığı turist sayısı hiç te az değildi.

*****

Avrupalılar orman yangınlarına aşina. Aynı anda İspanya'dan, Yunanistan'a bütün Akdeniz'de yangınların birbiri ardına başlaması ilk kez değildi. Yıllardır maruz kaldıkları yangınlar nedeni ile tedbirler ve söndürme konusunda oldukça tecrübeliler. Ve bu doğal afetin doğru yönetilmesiyle kısa sürede bertaraf edileceğini biliyorlar. Bu yüzden bölgeye tatil planlamış ve aylardır bugünü bekleyen turistler, bir an önce yangınların söndürülmesini ümit ederek tatil bölgelerine kavuşabilmeleri hayalini hiç kaybetmediler. Bununla birlikte yapılmış rezervasyonlarda tatil yapılacak bölge doğrudan tehdit altında değilse mücbir sebep oluşturmadığından tatilin iptal edilmesi hakkı bulunmuyor. Bu yüzden bugünlerde bir yanda ormanlarımız yanarken, bir yandan da turistler geliyordu. Temmuz ayında yaklaşık 1.800.000 turist gelirken, ilk 7 ayda Antalya yaklaşık 3 milyon 400 bin turisti ağırladı ve artık unutmak istediğimiz 2020 yılının toplam sayısına yaklaşmış oldu.

Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz