Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi Meslekte Onur Yılı Gecesi'nde, 20, 25, 30 ve 35 yıldır görev yapan mühendislere plaket sundu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu'nda yapılan törende konuşan Şube Başkanı Derya Ünver, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı kurulmasını önerdi. Geceye ÇMO Genel Başkanı Ahmet Kahraman, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun ile çevre mühendisleri katıldı.

TÜM DÜNYA HAREKETE GEÇTİ

Pandemi koşulları nedeniyle erteledikleri töreni nihayet gerçekleştirildiklerini vurgulayan Ünver, 'Umarız bu zor günleri daha çabuk atlatır ve hep beraber sağlıklı bir şekilde üretmeye, çalışmaya devam ederiz. Konuşmamda küresel iklim krizinin tehditlerinden artık endişe duymamamız gerektiğinden, doğal kaynaklarımızı doğru yönettiğimizden bahsetmek isterdim. Fakat ne yazık ki insan kaynaklı çevresel tahribatlar, çevreyi hiçe sayan ekonomik büyüme endeksli politikalar bugün bizi aşırı hava olayları, kuraklık, su kıtlığı, orman yangınları, salgın hastalıklar, güvenliği gıdaya erişmekte kısıtlar gibi birçok çevresel sorunla yüz yüze getirmiş bulunuyor. 2021 yılı Küresel Riskler raporunda gelecek 10 yılda gerçekleşme olasılığına göre en önemli riskler arasında olağanüstü hava olayları, iklim değişikliğinin iyileştirilmesi konusunda başarısızlıklar, insan kaynaklı çevresel hasarlar ve salgın hastalıklar yer alıyor. Artık tüm dünya bu riskleri azaltma yönünde harekete geçmişti. 2016 yılından itibaren yürürlükte olan Paris İklim Anlaşması ile küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutulması hedefleniyor' bilgilerini aktardı.

ÇEVRE BAKANLIĞI OLMALI

Aynı şekilde Kasım ayında 26'ıncısı düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı'nda ülkelerin iklim değişikliğine karşı alınacak bir dizi önlemi içeren anlaşmayı imzalayarak kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi önemli kararlar aldığını ifade eden Ünver, 'Ülkemizin 6 yıl önce imzaladığı Paris İklim Anlaşması'nı bu yıl Kasım ayında yürürlüğe alması sevindirici bir durum olmakla birlikte kararlı adımlarla söylem sürecinden eylem sürecine geçilmesi gerekiyor. Bakanlığımızın bu konuda sorumluluğu büyük. Ülkemizin bağımsız ve sadece bu konulara odaklanacak bir Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığına ihtiyacı var. İsim değiştirmekle kalmamalı, hedeflere ulaşmamızı sağlayacak bakanlık teşkilatlanması ve en önemlisi de bu konuda liyakatli çevre mühendislerinin hiç vakit kaybetmeden istihdam edilmesi zorunlu. Çevre Mühendisliği aldığı akademik eğitimle tüm bu süreçlerin yönetimini gerçekleştirecek en önemli meslek disiplinidir. Ne yazık ki biz çevre mühendislerinin mesleki hakları 2009 yıldan beri 3-4 günlük eğitimlerle verilen Çevre Görevlisi Belgesi ile gasp ediliyor. Meslektaşlarımızın binlercesi işsizken konunun uzmanı olmayan meslek guruplarına bu hakkın verilmesi halen daha çevre konularının öncelik sırasında çok gerilerde olduğunu gösteriyor. Bizlerin aldığı 4 yıllık akademik eğitimin hiçe sayılması sadece çevre mühendislerine yapılmış bir haksızlık değil bu ülkenin vatandaşlarının sağlıklı çevrede yaşama hakkını elinden alınması demek' sözlerine vurgu yaptı.

NELER YAPILIYOR

'Tüm bu hak kayıplarına, işsizliğe, düşük ücretlere rağmen bizler; bilgimizle, deneyimlerimizle, oda örgütlülüğümüzle bu vatana katkı sağlama mücadelemize devam ediyoruz' diyen Başkan Ünver, 'Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak 2 yıllık süreçte 100'e yakın eğitim ve bilinçlendirme çalışması gerçekleştirdik. ASAT genel müdürlüğümüzle imzaladığımız protokolle mesleki deneyim paylaşımlarında bulunduk. Büyükşehir Belediyemizin Çevre Kurulu ve Alan Yönetim Kurullarında yer alıp bilgi aktarımı sağladık. Yine Büyükşehir Belediyesi personellerinin vektörel mücadele eğitimlerini yapmaya devam ediyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamız'ın üyelerine yönelik yeşil mutabakat, iklim değişikliğinin ticaret ve sanayiye etkileri, yeşil binalar, bütüncül su yönetimi, verimli kaynak kullanımı, döngüsel ekonomi gibi konuların yer aldığı eğitim programına bu ay içinde başlıyoruz. Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma gurubunun yürütme kurulunu 6 yıldır sürdürüyoruz. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu'nda, Eşgüdüm Kurulu'nda kentin güncel konularına katkı sağlıyoruz' dedi.

SİYASET ÜSTÜ YAKLAŞIM VURGUSU

Çevre mühendisleri olarak ülkenin turizmde, tarımda, ekonomide dünyaya açılan kapısı Antalya'nın çevresel değerlerinin korunmasının ve iklim değişikliğine dirençli kent haline gelmesinin önemini bir kez daha vurgulayan Ünver, 'Şehrimizi yöneten tüm otoritelerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının siyaset üstü bir yaklaşımla, bilimsel temellere dayanarak eşgüdüm içinde çalışmak zorunda olduğunu bir kez daha yineliyoruz. Bu yaz yaşadığımız Manavgat yangını bizlere iklim değişikliği önlemlerini hayata geçirmek için vakit kalmadığını acı bir şekilde gözler önüne serdi. Bu konuda asla geç kalmamalı, kentimizi geleceğe taşıyacak tedbirleri alabilmeliyiz. Bunlara duyarsız kalmak, ötelemek veya görmezden gelme lüksümüz yok. Güçlü bir bakanlık, güçlü bir oda ve güçlü çevre mühendisleri bu hedeflere emin adımlarla ulaştıracak' ifadelerine yer verdi.