Avrupa'daki havalimanları bugünlerde pazaryerine döndü. Hafta sonu Düsseldorf havalimanındaki keşmekeş tatil döneminin hemen başında tedirgin edici boyutlardaydı. Yaz sezonunun başladığı Haziran ayından beri dünyanın birçok havalimanında benzer kaotik durumlar' hakim. Uzun süren check-in işlemleri, geç gelen valizler, iptal olan uçuşlar, sonu gelmeyen bekleme kuyrukları tatilcinin moralini iyiden iyiye bozuyor. Ve görünen o ki temmuz ayı ile birlikte bu sorun artarak çözülmesi güç bir hal alacak. Haziran ayı içerisinde Avrupalı havayolu firmaları binlerce uçuşu iptal ettiler. Tam da turizm sezonu öncesinde sadece Lufthansa 3100 uçuşu programından çıkardı. Eurowings, Delta, British Airways, Southwest, Rynair, Jetblue ve daha birçok havayolu uçuşlarını azalttılar.

*****

Avrupa'daki havalimanlarını bu kaosa sürükleyen 4 ana neden var;

Personel eksikliği

Destinasyonlardaki Grevler

Korona vakalarının artması

Gecikmeler (kötü hava koşulları, teknik sorunlar vs…)

Önem sırasına göre yazdım, ana sorun Personel konusu.

*****

Havalimanı çalışanları büyük bir çalışan ordusu oluşturuyor. Güvenlikten, Havalimanı Bürosu görevlilerine, duty freeden, Havayolları çalışanlarına, Teknik ekipler 'den, itfaiyecilere, araç sürücülerinden, meteoroloji çalışanlarına kadar onlarca meslek grubundan insanlar havalimanlarında çalışıyorlar. Ve her biri birbirinden önemli işlerin sorumluluğunu taşıyor. İki oğlum da havacılık okuyor ve haliyle ailecek sürekli bu konuları konuşuyoruz. Sadece temizlik bile başlı başına büyük ve donanımlı bir ekibi gerektiriyor. Özellikle pandemi ertesi bu aşırı hassas bir alan. Temizlik görevlileri geçen hafta İspanya'da greve gittiler, Mayorka havalimanı çöplük gibi oldu.

*****

Almanya ve Avrupa genç çalışan konusunda zorlanıyor. Özellikle Almanya'daki İptal edilen uçuşlar, gecikmeler, gelmeyen bavullar, havalimanında uzun beklemelerin ana sebebi çalışan insan bulamamak. Geçtiğimiz hafta bir açık oturumda Almanya'nın bu açığı Türkiye'den özel izinle getirilecek 2.000 kişi ile kapatma önerisi tartışıldı. Sadece yaz sezonunu kapsayan bu teklif çalışma ve ulaştırma bakanlıklarına iletildi. Özellikle güvenlik ve bagaj dağıtım konusundaki açık Almanya'nın içinden kapanacak gibi gözükmüyor. Böyle geçici çözümlerle bu sezonu atlatmayı düşünüyorlar. Sektör 2022 yazındaki talebi bu yoğunlukta öngöremedi. Talep artınca, planlamalar şaştı ve ortalık karıştı. Şimdi kervan yolda düzeltilmeye çalışılıyor. Orman yangınları, yeniden kıpırdayan pandemi ve havalimanlarındaki kaos 2022 yaz sezonunu birkaç ay meşgul edecek. Türbülansla başlayan sezon, türbülansla devam ediyor…

Turizmci Recep Yavuz