Turizm sektörü, ülkemizdeki kadın işçi istihdamı açısından, en önde gelen çalışma alanlarından biri haline geldi. Antalya'da 1 milyon 300 bin, Türkiye genelinde 3,5 milyon işçinin çalıştığı turizm sektörü, sadece otellerden, turizm şirketlerinden oluşmuyor.

Spor salonları, spor kulüpleri çalışanları, sinema, tiyatro ve konser salonları çalışanları, restoranlar, barlar, kafeler, eğlence yerleri ve her tür kültür etkinliklerinin gösterim alanları, üniversite ve hastane yemekhanesi çalışanları, hamam ve sauna çalışanları da, sendikamızın potansiyel üye adaylarıdır.

Genel olarak, turizmde yarıya yakın ''Kadın emeği'' kullanılmaktadır. Genç eğitimli kadın işçiler, yönetimlerde, bürolarda, seyahat acentelerinde, rehber olarak, resepsiyon ve rezervasyonda, restoran ve barlarda, mutfakta, güvenlikte çalışmaktalar. Oda temizlikçilerinin tamamı, çamaşırhane, mutfak, bulaşıkhane, animasyon bölümleri ise kadın işçilerin en yoğun çalıştığı departmanlardır.

Turizme 'Kadın eli değmesi' ülkemiz ve turizmimiz açısından çok önemli bir gelişmedir.

Genel işçi sorunlarını ve kadın işçilerin özel sorunlarını çözemeyen turizm sektörü; işini eksik yapıyor, sürekli eleman kaybediyor, işçi öğütüyor demektir.

Evden çıktığı saatle evine döndüğü saat arsında geçen zaman, bütün günü dolduruyor. Serviste her gün, 2-3 saati geçiyor. 10-12 saatte mesai yaptırılırsa, sabah 05.00'te evden çıkıp gece saat 21.00'de evine dönebilenler var.

Bütün sorunları İşverenler çözecek değil. Sosyal devletin de ödevleri var.

Turizme kadın eli değmesi önemli derken, sektördeki haksızlıkların, yanlışlıkların, hukuksuzlukların, yalakalıkların da temizlenmesi gerekiyor sanırım.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu