2020 Aralık ayında yapılması gereken Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Kurulu 18 Aralık tarihinde nihayet yapılabildi.

Dördü bir önceki yönetimden devam eden, beşi yönetime yeni katılan olmak üzere, yenilenen yönetimimizle; turizm işçilerine ses, nefes olmaya, tutunacakları dal olmaya, ekmek kavgalarında yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Geçtiğimiz üç ay içerisinde, önce şubelerimizin genel kurulları yapıldı. Genç arkadaşlarımız, şubelerimizde yeni yönetimlerde yerlerini aldı.

Sorunlar çok ve uzun yıllardır yaşanmasına karşın çözülememiş durumdadır.

Ancak, bu durum kabul edilemez, sürdürülemez.

Zaten yaşananlar, bu denklemin sonunu, yaşatarak gösteriyor.

Siyasi iktidarlar bu davranışlarıyla siyasi ömürlerini bitiriyorlar.

İşverenler, ucuz işçi çalıştırmayı kazanç zannedip, bindikleri dalı kestiklerini fark edemeyip, her yıl yüzlerce tesis, zararla, iflasla, bankaların yada uluslararası tekellerin, zincirlerin, acentaların eline düşüyorlar.

Olan, sektörde çalışan milyonlarca işçiye ve onların ailelerine, çocuklarına yani bu sektörde ücret alan çalışan 3,5 milyon işçiye ve aileleriyle birlikte düşünüldüğünde 15 milyona yakın yurttaşımıza oluyor.

Turizm bu ülkenin istikbal sektörü.

Ekonomik sorunları da, işsizliği de, tek başına bile çözebilecek sektör!

Ancak turizm işçileri, açlık sınırı altıda bir asgari ücret ile 5-6 ay çalışıp, 6-7 ay işsiz kalmakla ve hiçbir sosyal yardımdan ve işsizlik sigortasından yararlanamadan 6 ay kazandığı parayla 12 ay yaşamak, geçinmek zorunda bırakılıyorlar.

Şimdi asgari ücret 4253 Lira olarak açıklandı.

Daha Ocak sonu alacağımız bu maaş şimdiden kısalmaya başladı.

2021'de açlık sınırı 3400 Lira yani sadece gıda harcamalarımızı bile karşılamayan bir asgari ücretimiz (2825 Lira) vardı.

Şimdi ocak ayında açıklanacak olan açlık sınırı, daha şimdiden gelen zamlardan belli ki 4253 Lira'nın altında kalacak.

Dev Turizm İş Sendikası Genel Başkan Mustafa Yahyaoğlu