Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevu sorununu çözmek için alınacak olan yeni tedbirlere ilişkin, “Yakında devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldığı halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasını 15 günlük zaman dilimi için bütün branşlara randevuya kapalı hale getireceğiz” açıklamalarında bulundu. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, geçmişteki sağlık sistemine atıfta bulunarak, “Geçmişte sağlıkta basamak sistemi vardı. Hastaların yüzde 95’i ilk basamakta tedavilerini tamamlardı” dedi.
GEÇMİŞTEKİ BASAMAK SİSTEMİ
Hastaların yüzde 95'inin birinci basamakta tedavi gördüğünü ve bu sistemin hastaların yönlendirilmesinde etkili olduğunu belirten Başkan Taha Karaman, “Geç randevu verildiği için iptaller artabilir. Çünkü hasta randevu tarihine kadar durumunu çözmek için başka hastanelere gidebilir. Burada sorun randevuya gelmeyen hastanın yanı sıra uygulanan sağlık sistemidir” ifadelerine yer verdi. Bu durumun randevuya gelmeyen hastaların yanı sıra uygulanan sağlık sisteminin bir sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Karaman, “Hasta muayenesi geçmişte basamaklandırılmıştı. Onun hatasıyla sevabıyla şöyle bir mantığı vardı; en basit şikayeti olan bir kişi, birinci basamakta tedavi olacak kişi üniversite hastanesine kadar gidebiliyordu ve bunu övünçle söylüyorlardı. Bu böyle olmaması gerekiyor. Normalde birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak diye bir ayrım vardı geçmişte. Birinci basamak aile hekimleriydi ve yapılan araştırmalarda başvuran hastaların yüzde 90'ı burada tedavisini tamamlardı. Geri kalan yüzdelik dilim için ise ileri tedavi gerekirdi. Bu uygulanan sistemde en azından hastaneye ve üçüncü basamak dediğimiz eğitim araştırma ve üniversite hastanelerine daha az kişi başvururdu” dedi.
‘BU ÇÖZÜM YARAYA PANSUMAN YAPMAK GİBİ’
Başkan Karaman, tedaviye erişimdeki bu tür değişikliklerin ciddi hastalar için randevu alamama riskini artırabileceğini belirterek, “Bu durumda aile hekimliğinde tedavi olabilecek bir hastanın üniversite hastanelerinde randevu alması ile ciddi hastalarının randevu alamama ihtimali artıyor. Bu sistemde de randevu sisteminde yaşanan sorunlar kaçınılmaz oluyor” ifadelerine yer verdi. Başkan Karaman, bu sorunların çözümünde hastaların cezalandırılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ifade ederek, “Ciddi bir rahatsızlığınızın olduğunu düşünün ama randevu geç verildi. Bu durumda başka bir yerde erken randevu bulursanız tabii ki oraya gidersiniz” dedi. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, “Bu durumlar göz önüne alınınca, hastayı cezalandırarak bu noktaya gelmesi doğru bir çözüm yöntemi değil. Bu yarayı pansumanla idare etmek gibi bir şey. Sağlık sisteminin sorunu hastadan çıkıyor” açıklamalarına yer verdi. 

T A H A B E Y H T H J

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER