ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı, Başkanvekili Metin Altunbaş başkanlığında yapıldı. CHP, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve SP grup sözcülerinin gündem dışı konuşmalarının ardından meclis gündeminde yer alan maddelerin oylamasına geçildi. Mecliste 175 gündem maddesi oylamaya sunuldu.
BALBEY PROJESİ 3 ETAPTAN OLUŞUYOR
Muratpaşa ilçesi Balbey Mahallesi'nde yapılması planlanan 'Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Alanı 1'nci Etap Projesi'yle ilgili gündem maddesinde konuşan Kent Estetiği Daire Başkanı Barış Soykam, projenin detaylarını anlattı. 2015 yılında Kentsel Yenileme Alanı ilan edilmiş alan olduğunu hatırlatan Soykam, yetkinin Turizm Bakanlığı'nda olduğunu ve 2019 öncesinde birtakım işlemlerine başlandığını söyledi. Barış Soykam, '3 etaptan oluşan alanımız var. Geçmişteki dönemde Turizm Bakanlığı'ndan imar planlarının birinci etap olarak yapılmış olduğu alana ilişkin uzlaşı süreci başlatılmış fakat bu süreçte birtakım hukuki süreçler yaşanmış. ANTEPE firmamıza devredilmiş bu alan üzerinde bir çalışma yapılmış. 5 bin 366 sayılı Kentsel yenileme yasasının uygulama yönetmeliğinin 17'nci maddesinde 'Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onay görmüş olan alan projeleri usulen belediye meclis gündemine alınmak zorundadır' der. Balbey 1'inci etaba ilişkin olarak o alan Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış aynı zamanda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da uygun bulunmuş alana ilişkindir. Daha önce nazım 1/1000 ölçekli uygulama imar planları Turizm Bakanlığı'nca onaylanmıştı ama 2001 yılında bizim yapmış üzerinde yapmış olduğumuz birtakım gereksinimlerden dolayı da bakanlıktan bunları tekrar onaylattık. 9 adet tescilli ve aynı zamanda geleneksel mimari olarak adlandırılan ve uzlaşı sürecinin dışında korunması gereken yapımız var. Bununla birlikte 20 adet parsel 209 hak sahibimiz var. Bu hak sahipleriyle birlikte uzlaşı sürdürüyoruz. 2 imar adamız var. Mülkiyet problemleri ve parselasyon problemleri çözülmek üzere. Yüzde 95 oranında da bir uzlaşma sağlanmış durumda' dedi.
AK PARTİ VE MHP ÇEKİMSER KALDI
AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin ise 'Balbey kentsel dönüşüm alanı geçen dönem başlamış bir alan. Bu alanla alakalı çalışmaya destek vermekle beraber, çalışmanın uzun sürmesi 3,5 yıl beklemesi ve hala sorunlarının yüzde 70'inin duruyor olması, 209 kişiye yakın hak sahiplerinin burayla ilgili endişelerinin giderilmemiş olması, kamulaştırmaların devam etmesi gibi sebeplerle kentsel dönüşüme 3,5 yıldır destek verdiğimizi, kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini Antalya adına istediğiniz her yerde destek vereceğimizi belirtmekteyiz. Geçmişten gelen bu çalışma değiştirildi. Normalde değişim olabilir ama değişim ne komisyonda ne de vatandaşta yeteri kadar bilgilendirilmedi. Eksik bir çalışma olduğu için hak sahiplerinin çekincelerini dile getirmek adına biz AK Parti grubu olarak çekimseriz' dedi.
MHP Grup sözcüsü Selçuk Senirli ise 'Balbey'deki mülk sahipleri en iyi şekilde nasıl korunacaksa onunla ilgili mücadeleyi vermeye hazırız. Ne olduğunu bilmiyoruz onun için doğru karar vermek adına planın geçmesini istiyoruz ama Balbeyli hak sahiplerinin de itirazlarının MHP'nin birinci önceliği olduğunu da bilmenizi istiyoruz' dedi. Meclise gelen Balbey Mahalle sakinleri ise konuşmaların ardından meclis üyelerini alkışladı.
OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
İlgili gündem maddesine AK Parti ve MHP çekimser oy, CHP, İYİ Parti ve SP 'evet' oyu kullandı. Madde oy çokluğuyla kabul edildi. Yine Balbey Mahallesi'ndeki kentsel yenileme çalışmalarıyla ilgili gündem maddesine AK Parti çekimser oy kullanırken, MHP 'evet' oyu kullandı. İlgili gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi. (DHA)