Tuğçe SARAÇ
Sömestr tatili, her ne kadar yaz tatiline kıyasla çok kısa olsa da, dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula yeniden uyumu uzun zaman alabiliyor. Tatil dönüşü öğrencileri okula uyumunda yaşana sorunlara değinen Yaşam Koçu, Uzm Dr. Müberra Kılıç, velilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Yarıyıl tatilinin ardından dün başlayan 2016-2017 Eğitim- Öğretim yılı ikinci dönemi ile milyonlarca öğrenci, yeniden ders başı yaptı. Yoğun geçen eğitim döneminin ardından 15 günlük tatil ile deşarj olan çocukların yanı sıra sınava hazırlanan ergenlik dönemindeki çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçmekte. Ebeveynlerin çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmaktan uzak durmaları büyük önem taşıyor.
Tatil dönüşü okula yeniden uyum sürecinin her öğrencide farklı olduğunu belirten Müberra Kılıç, “Anne baba bu konuda çocuklarını yeterince iyi tanımalılar. Her çocuğun motive olma biçimi aynı değil. Tatilden sonra ders çalışmak bir motivasyon meselesi. Çocuğun motivasyonunu anne baba olarak iyi yapmaları gerekiyor” dedi.
Anne baba motivasyonunun yanı sıra çocuğun isteğinin de önemini vurgulayan, Kılıç, “ Çocuğun kendi sorumluluğunu almayı, kendini disipline etmeyi bilmesi gerekiyor. Buda bilinçli anne babalar ile mümkün. Öğrenmeye açık istekli anne babalar kendi eğitimlerini tamamladıktan sonra çocuğa yardımcı olabilirler. Çocukların yapısına ayak uydurmak oldukça zor. İki kardeşten birini motive eden şey diğerini tamamen demotive edebilir. Buna karşılık anne babanın tutumu çok önemli” şeklinde konuştu.
Tatil dönüşü isteksizlik, ödevlerde zorlanma, okula gitmeme isteği gibi durumların ortaya çıkabileceğini ifade eden Kılıç, “15 gün boyunca çocuk evde tatil yapmaya alışıyor. Tatil dönüşü ise bu dönüşe alışması zaman alıyor. Örneğin iş yerinde ilk gün nasıl uyum süreci oluyorsa okulda da aynı durum söz konusu. Buna çözüm olarak çocuğun uyum becerilerini geliştirmeliler. Uyum süreçlerinde anne babalar biraz daha anlayışlı olmalı. Çocuk çoğu zaman bunu idrak edemeyebilir ama anne baba anlar durumda olmalı