DAMLA Gönen ve 9 sporcusu, haftada 6 gün çift antrenmanla yarışmalara hazırlanıyor. Antrenman için Akdeniz Üniversitesi Stadyumu'nu ve Sütçüler Mahallesi'nde yer alan sahayı kullanan sporcular, Antalya'da bir atletim kulübü olmaması nedeniyle İstanbul Üsküdar Spor Kulübü adına yarışıyor. Antalya'da atletizme gereken değerin verilmediğinden dert yanan Antrenör Gönen, maddi olarak da zorlandıklarını, sponsor bulmakta zorlandıklarını söyledi ve yöneticilerden Antalya'da bir atletizm kulübünün kurularak kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

'16 YIL YARIŞTIM'

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Meslek Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü'nden tenis Antrenörü olarak mezun olan Damla Gönen, daha sonra Atletizm Federasyonu'nun açtığı kurslarıda başarıylatamamlayarak atletizm antrenörlüğü sertifikası aldığını söyledi. Sporla 10 yaşında tanıştığını ve 16 yıllık bir atletizm geçmişi olduğunu anlatan Gönen, ''10 yıl profesyonel olarak çekiç attım. Bursa Osmangazi Spor Kulübü adına yarıştım. Türkiye'de dereceler elde ettim. Akdeniz Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne başladım ve 2015 yılında Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen Koçfest'te Anadolu Üniversitesi adına yarışıp Türkiye Şampiyonu oldum. Ancak 2 yıl önce antrenmanların yoğunlu nedeniyle sporu bırakmak zorunda kaldım'' dedi.

TOPLAM 21 SPORCU

Şu an antrenörlük yapan Damla Gönen'in 9'u profesyonel ve 12'si alt yaş kategorisinde henüz eğitim aşamasında olan toplam 21 sporcusu var. Küçük yaştaki atletlerin temel eğitimler aldıklarını ve yarışlara çıkmadıklarını söyleyen Gönen, sözlerine şöyle devam etti: ''Diğer 9 sporcumun tamamı Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda boy gösteriyorlar. Bunların 5'i 100 ve 200 metre kategorilerinde, 2 tanesi 200 ve 400 metre engelli kategorisinde, biri 400 ve 800 metre kategorilerinde yarışıyor. Bir tanesi de çekiç atıyor.''

ÜSKÜDAR İÇİN YARIŞIYORLAR

Çalıştırdığı 9 profesyonel sporcunun tamamının İstanbul Üsküdar Spor Kulübü adına yarıştıklarını belirten Gönen, ''Trajikomik bir durum. Antalya'da yaşıyorlar ancak İstanbul'da bir takım için yarışıyorlar. Nitekim benim sporculuk hayatım da bu şekilde olmuştu. 10 yıl Bursa Osmangazi Spor Kulübü için yarışmıştım. Aslında önceden Antalya'da Büyükşehir Belediyesi'nin ve Muratpaşa Belediyesi'nin atletizm kulüpleri vardı. Hatta bir dönem bende bu takımlar adına yarışmalara katıldım. Ancak toplumun takım sporlarına ilgisi, belediyelerin atletizm kulüplerini kapatıp, futbola, basketbola, voleybola, hentbola yönelmesine sebep oldu. Olan burada bize oluyor'' diyerek sözlerine devam etti.

'SPONSORA İHTİYAÇ DUYUYORUZ'

Sporcularının az da olsa Üsküdar Spor Kulübü'nden para kazandıklarını ancak kendisinin herhangi bir gelirinin olmadığını ve bu işi tamamen gönüllülük esasına dayalı yaptığını belirten Gönen, konuyla ilgili şunları söyledi: ''Bir futbolcunun, hentbolcunun ya da voleybolcunun kazandığı paraların çok çok altında miktarlara yarışıyor sporcularım. Kulüp, sadece takım adına katıldıkları birkaç yarışın masraflarını karşılıyor. Diğerlerinin tamamını kendi ceplerinden ödemek zorunda kalıyorlar. Bu noktada sponsorlara ihtiyaç duyuyoruz.''

'DEĞER VEREN YÖNETİCİLER YOK'

Antalya'nın atletizm sporu için çok uygun bir iklime sahip olduğuna da değinen Gönen, ''Aslında çok şanslıyız ancak değerlendirmiyoruz ya da değerlendiremiyoruz. Azerbaycan'ın, Ukrayna'nın Milli Takımları Antalya'ya gelip kamp yapıyor, dünyaca ünlü atletler yine buraya gelip yarışmalara hazırlanıyorlar. Olanaklar çok yüksek, potansiyel de var ancak atletizme değer veren yöneticiler ne yazık ki yok. Örneğin Antalyaspor'un neredeyse her branşta bir takımı var ama atletizm takımı yok. Futbol takımının 3'üncü yedek kalecisine 1 aylık ödenen parayı atletizm branşında 1 yıl kullanabilirler. Önemli olan bu işi istemek'' diyerek sitem etti.

HEDEF AKDENİZ OYUNLARI

Yarışmalarda tek isteklerinin şehrin adına yarışmak ve Antalya'nın adını duyurmak olduğunu dile getiren Gönen, sözlerine şöyle son veriyor: ''Biz, burada bir spor kulübü kurulsun ve onlar adına, şehrimiz adına yarışalım istiyoruz. Niye başka yere hizmet edelim? Sağ olsun, benim çocukluğumdan beri tanıdığım ve hala bize destek olmaya çalışan Çakmaklı Otomotiv'in sahibi Mehmet Çakmaklı Ağabeyimiz var. Onun dışında Antalya'da yetişmiş, okuldan arkadaşım olan ve şu an Konyaspor'un kaptanlığını yapan Selim Ay'da bize fazlasıyla destek oluyor. Her ihtiyacımıza yetişmeye çalışıyorlar. Ancak her zaman talepte bulunamıyoruz. Bunlar olmasa yarışmalara da katılamayacağız. Mayıs ve Haziran aylarında Akdeniz Oyunları'nın seçmeleri olacak. Bugünlerde ona hazırlanıyoruz. Hedefimiz, sporcularımla birlikte ülkemizi o yarışlarda temsil etmek ve bu zor şartlar altında başarılı olmaya çalışmak. Bunun için çalışıyoruz.''

'SPOR SALONUMUZ YOK'

Gönen'in sporcuları arasında yer alan ve 200 ile 400 metre engelli kategorilerinde yarışan Merve Yıldırım ise Gönen'in sözlerini destekleyerek, ''Uzun yıllardır atletizm sporuyla uğraşıyorum. 2 yıl önce trafik kazası geçirdim ve sağ ayak bileğime platin takıldı. Yine de spor aşkımdan ve koşmaktan vazgeçmedim. Yarışmalara katılıyoruz ancak zor şartlarda hazırlanıyoruz. Yaşadığımız şehir ayrı, kulübümüz ayrı, eğitim hayatımızın devam ettiği il ayrı yerlerde. Bu şartlarda başarı elde etmek gerçekten mucize. En büyük sorunumuz kamp yapamamak. Maddi yönden de zorlanıyoruz. Bir atlet için en büyük olay kondisyondur. Ancak kondisyon depolayabileceğimiz bir salonumuz yok. Antalya'nın idarecilerinin bu sorunlara bir çözüm bulmaları gerekiyor. Bir kulüp kurmak bu kadar zor değil'' dedi.(Nuray ÇAKAR)