TEKNİK Direktör Rıza Çalımbay yönetimden 2016-2017 sezonunu 5'inci sırada tamamlayarak tarihinin en başarılı sezonu yaşayan Antalyaspor, 2017-2018 sezonuna Avrupa parolasıyla başladı. Bu doğrultuda birçok önemli yıldızı kadrosuna katarak dünya basınında adından söz ettiren kırmızı beyazlılar, teknik direktör değişiklikleri, yönetimsel sıkıntılar ve krizlerle ligin dibine demir attı. Son haftalarda topladığı puanlarla ligde kalmayı başaran Antalyaspor'un bu sezon yaşadığı kritik olayları sizler için derledik.

YILDIZ TRANSFERLER

Yaz transfer döneminde Antalyaspor'da dönemin Başkanı Ali Şafak Öztürk, yıldız isimleri kadroya dahil ederek kırmızı beyazlıların ismini tüm dünyaya duyurdu. Jeremy Menez ile başlayan transfer bombardımanı, Vainqueur, Sangaré, Drole, Maicón, Aydın Karabulut, Boffin, Djourou, Musa Nizam ve Salih Dursun transferleriyle devam etti. Kırmızı beyazlılar son olarak bir önceki yılı İspanya'nın Sevilla takımında geçiren Samir Nasri ile sözleşme imzalayarak transfer döneminin yıldızı oldu.

GALİBİYETİ UNUTTU

2017-2018 sezonuna İstanbul deplasmanında, Beşiktaş maçıyla başlayan Antalyaspor, bu maçta rakibine 2-0 mağlup oldu. Rıza Çalımbay yönetiminde ligde çıktığı ilk 5 karşılaşmadan galibiyet alamayan ve bu periyotta Yeni Malatyaspor, Akhisar ve Galatasaray ile berabere kalan kırmızı beyazlılar, Kayserispor deplasmanında aldığı 2-0'lık mağlubiyetin ardından Çalımbay ile yollarını ayırdı. Süper Lig'in 6'ncı haftasında Altyapı Antrenörü David Badia yönetiminde Osmanlıspor ile karşılayan Antalyaspor, rakibini 3-0 yenerek ligdeki ilk galibiyetini aldı.

LEONARDO GÖREVE BAŞLADI

Transfer döneminde yıldız isimleri kadrosuna dahil eden Antalyaspor'da Başkan Ali Şafak Öztürk, Rıza Çalımbay'dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna genç, vizyoner ve dünyaca tanınmış bir ismi getirmek istediklerini açıkladı. Bu süreçte İspanya, İngiltere ve İtalya'da görüşmeler yapan Başkan Öztürk, futbolculuk yıllarında PSG ve Milan formalarıyla ismini duyurmuş, İnter ve Milan'da teknik direktörlük, PSG'de ise sportif direktörlük yapmış Leonardo Nascimento'ya takımı emanet etti.

MOLOZ KRİZİ

Antalyaspor için önemli gelir kapısı olan moloz hafriyat ücretlerinin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde değiştirilmesinin ardından Başkan Ali Şafak Öztürk, 15 Kasım'da basın mensuplarının karşısına geçti ve seçim gündemli Olağanüstü Genel Kurul kararı aldıklarını açıkladı. Başkan Öztürk'ün toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e teşekkür etmemesi ise en çok tartışılan konusu oldu.

BİR TOPLANTI DAHA

Başkan Öztürk'ün aldığı karar ulusal basında geniş yankı uyandırırken yerel basın, Öztürk'ün Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'e teşekkür etmemesini ağır şekilde eleştirdi. Başkan Türel de sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada Öztürk'e cevap verdi ve 'Antalyaspor'a kim hizmet etmediğimizi düşünüyorsa yaptığımız hizmetleri hatırlatmak isterim' dedi. Bunun üzerine 17 Kasım'da bir kez daha basının karşısına geçen Başkan Öztürk, söylediklerini yanlış anlaşıldığını, konuşmasının sonunda Türel'e özel bir teşekkür edeceğini ancak duygusal anlar yaşadığı için salondan ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı.

KONGRE YAPILAMADI

Başkan Öztürk'ün seçim kararını açıklamasını ardından 7 Aralık'ta Antalyaspor'da yeni başkanın belirlenmesi için sandıklar kuruldu. Vehbi Konuk Tesisleri'nde gerçekleştirilmesi düşünülen kongreye kulübün yüzde 65 hissesine sahip Antalyaspor Kulübü Derneği üyeleri ile Antalyaspor Vakfı üyeleri katılmayınca yeterli çoğunluk sağlanamaması nedeniyle kongre gerçekleştirilemedi. Kongrenin iptal olduğunun açıklanmasının hemen ardından tesislerde ortak bir basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Nafiz Tanır ve Vakıf Başkanı Dündar Uluğkay, Öztürk'ün kulübün sahipleri olarak görevine devam etmesini istediklerini açıkladı. Bu gelişmelerin yaşandığı dakikalarda Teknik Direktör Leonardo da Başkan Öztürk'ün durumunu bahane ederek görevi bıraktığını açıkladı.

HAMZAOĞLU GÖREVE BAŞLADI

Seçim sürecinde Leonardo'nun istifa etmesinin ardından Gençlerbirliği, Başakşehir ve Alanyaspor maçlarına David Badia yönetiminde çıkan Antalyaspor, bir süredir boşta olan Hamza Hamzaoğlu ile anlaştı ve 2'nci yarı hazırlıklarına başladı.

BAŞKAN CİHAN BULUT

Başkan Ali Şafak Öztürk'ün istifasını vermesinin ardından Antalyaspor Onursal Başkanı Menderes Türel'in önerisiyle Cihan Bulut, 10 Ocak'ta gerçekleştirilen kongrede Antalyaspor'un yeni başkanı oldu.

ETO'O KRİZİ

Antalyaspor, devre arasında maliyetleri ve beklenilen performansı sergileyememesi nedeniyle Jeremy Menez, Samir Nasri ve Aydın Karabulut ile yollarınıayırdı.Antalyaspor'un devre arasında yollarını ayırdığı bir başka isim de Samuel Eto'o oldu. Sezon sonunda sözleşmesi bitecek yıldız futbolcunun 2.5 yıllık sözleşme istemekte ısrar edişi ve yüksek maliyeti nedeniyle Antalyaspor yönetimi,yıldız futbolcu ile yollarını ayırma kararı aldı. 2.5 yıl formasını giydiği Antalyaspor'da başarılı bir grafik çizen ve transfer dönemlerinin en popüler ismi olan Eto'o'nun Antalyaspor yönetimi ile görüşmeden önce Konyaspor ile ön protokol imzaladığı ortaya çıktı.

KADROYA TAKVİYE

Kadro yapılanmasında önemli bir revizyona giden Antalyaspor, giden futbolcuların yerlerini doldurmak için önemli adımlar attı. Mali yapıyı düşünerek hareket eden yönetim, bu doğrultuda Osmanlıspor'danDoukara'yı bedelsiz olarak kadrosuna dahil etti. Başakşehir'den Hakan Özmert ve kiralık sözleşmesi fesih edilen Jevtovic de kırmızı beyazlıların ikinci yarı öncesinde kadrosuna dahilettiği diğer isimler oldu.

YEDEK KULÜBESİ BOŞ KALDI

Eski futbolcusu Giray Kaçar'ın alacakları nedeniyle Antalyaspor'a açtığı davayı kazanması nedeniyle transfer cezası alan Antalyaspor'da yeni transferlerin lisansının çıkartılamaması nedeniyle kırmızı beyazlıların Akhisar ile deplasmanda oynadığı karşılaşmada yedek kulübesinde sadece 4 oyuncu oturtabildi. Yaşanan bu olumsuzluk Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu'nun elini kolunu bağlarken kırmızı beyazlılar bu şartlar altında çıktığı maçtan 1 puanla ayrıldı.

TAKIM OTOBÜSÜ TAŞLANDI

Antalyaspor'un Akhisar deplasmanı dönüşünde 28 Ocak'ta Denizli'de takım otobüsü taşlandı. Şans eseri olayda yaralanan olmazken otobüs büyük hasar gördü. Büyük tedirginlik yaşayan futbolculara Denizli çıkışına kadar polis eskortu eşlik etti.

EL KEBİR KADRO DIŞI

Devre arasında birçok oyuncuyla yollarını ayıran Antalyaspor'da El Kebir, Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu'nun isteğiyle kadro dışı bırakıldı. Hamzaoğlu, El Kebir'in disiplinsiz davranışları nedeniyle kadro dışı kaldığını açıklarken, kadro darlığında böyle bir karar alması, Hamzaoğlu'nun takım için dengeleri sağlama noktasında ne kadar kararlı olduğu şeklinde yorumlandı.

İLK DEPLASMAN SEVİNCİ

Bu sezon deplasman karnesi zayıf olan Antalyaspor, ilk deplasman galibiyetini ligin 26'ncı haftasında aldı. Kasımpaşa'yı deplasmanda Deniz Kadah, Doukara ve Harun'un golleriyle 3-2 mağlup eden kırmızı beyazlılar devam eden süreçte Bursaspor ve Karabükspor'u da yenerek bu sezonki ilk 3 maçlık galibiyet serisini yakaladı.

ETO'O'YA DOLARLI PROTESTO

SamuelEto'yu Antalyaspor taraftarı Konyaspor maçında protesto etti. Kamerunlu yıldıza sahaya çıktığı sırada dolar atan Antalyaspor taraftarı, maç içerisinde de top her ayağına geldiğinde ıslıkladı. Taraftarının bu protestosu uzun süre Türkiye gündemini meşgul etti.

KRİTİK ANKARA GALİBİYETİ

Bu sezon sergilediği performans sonrası düşme hattından bir türlü uzaklaşamayan Antalyaspor, ligin en kritik maçına Ankara'da çıktı. Düşme hattında yer alan bir başka ekip Gençlerbirliği maçına galibiyet parolasıyla hazırlanan kırmızı beyazlılar, rakibini deplasmandaDoukara'nın golüyle 1-0 yenerek altın değerinde bir 3 puanla döndü. Bu sonucun ardından Antalyaspor, ligde kalmayı büyük ölçüde garantiledi.

MARŞ KRİZİ

Antalyaspor yönetimi, Gençlerbirliği karşılaşması sonrası bir açıklama yaptı ve Antalyaspor taraftarının, Gençlerbirliği maçında söylediği marşların siyasi içerikli olduğunu belirtip 'Antalyaspor siyasete malzeme yapılamaz' dedi. Yönetimin yaptığı bu açıklama, yerel ve ulusal basında geniş yakın uyandırırken Antalyaspor taraftarları yönetimin yaptığı bu açıklama sonrası Başakşehir maçını protesto ederek stada gitmedi.

SEZONUN YILDIZI TARAFTAR

Antalyaspor taraftarı, takımın bu sezon çizdiği grafiğe rağmen hiçbir maçta takımını yalnız bırakmadı. İç sahada ve deplasmanda oynanan tüm karşılaşmalarda takımını yalnız bırakmayan taraftar, bu davranışı sonrası spor kamuoyundan büyük takdir topladı.

DOUKARA PARLADI

Devre arasında Hamza Hamzaoğlu'nun isteği doğrultusunda kadroya dahil edilen Doukara, sergilediği performans ile taraftarın gönlünde taht kurdu. Antalyaspor formasıyla 14 maça çıkan Senegalli yıldız, bu karşılaşmalarda attığı 6 gol ve yaptığı 6 asist ile kırmızı beyazlıları sırtlayan isim oldu. Kritik maçlarda yaptığı katkı ile Antalyaspor'un ligde kalmasında en büyük paya sahip olan Doukara, 'Eto'o'nun yerini doldurabilir mi?' eleştirilerine de sahada yanıtı verdi.

HAMZAOĞLU UÇURDU

Süper Lig'de Galatasaray ile şampiyonluk yaşayan ve ligi yakından tanıyan Hamza Hamzaoğlu ile 2'nci yarıda bambaşka bir performans sergileyen Antalyaspor, Hamzaoğlu yönetiminde 17 maça çıktı. Bu periyotta 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 8 mağlubiyet alan Antalyaspor'da Hamzaoğlu, takımın ligde kalmasında büyük pay sahibi oldu. Hamzaoğlu yönetiminde 21 puan toplayan kırmızı beyazlılar, ligin ilk yarısında topladığı 17 puanı da geçmiş oldu. Antalyaspor yönetimininbaşarılı teknik adam ile yeni sezonda uzun süreli bir sözleşme imzalaması bekleniyor. (Abdullah ÖZKAN)