TİCARİ uyuşmazlıklarda da işçi-işveren uyuşmazlıklarında olduğu gibi zorunlu arabuluculuğun getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) geçtiğimiz günlerde kanun tasarısı sunuldu. Tasarının kabul edilip yasalaşması durumunda ticari uyuşmazlıklarda da arabululuculuk zorunlu hale getirilecek.

Mecliste tasarı halinde bulunan konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Arabulucu Avukat Mustafa Taşbaş, ticari uyuşmazlıklarda da zorunlu arabululuculuğun getirilmesinin topluma da şirketlere de çok büyük katkı sağlayacağını söyledi. Bu sayede mahkemelerin de yükünün azalacağını belirten Taşbaş, 'Ticaret uyuşmazlıklarda taraflar mahkemeye gittikleri zaman çok büyük bedellerle harçlar ödüyordu. Zorunlu arabuluculuk devreye girdiği takdirde şirketler dava açmak için ödedikleri harçlardan kurtulacak. Şirketler zorunlu arabululuculuğa daha düşük harçlar ödeyecek hem de zamandan tasarruf edecekler. Ticari şirketler alacaklıları ile arabulucu huzurunda oturup ödeme noktasında anlaşmaları sağlanacak. Biz arabulucular olarak ticari uyuşmazlıklarda da arabululuculuğun zorunlu hale getirilmesine hazırız' dedi.

DAVALARDA YÜZDE 70 BAŞARI

2018 yılı Ocak ayı itibariyle işçi-işveren arasındaki hukuk uyuşmazlıklarında arabululuculuğun zorunlu hale getirilmesiyle mahkemelerin yükünün azaldığını söyleyen Taşbaş, 'Uygulama ile bugüne kadar işçi-işveren uyuşmazlığı davalarında yüzde 70 oranında başarı sağlandı. İşçi ve işverenlerde haklarına çok kısa sürede kavuştu. İş davalarında zorunlu arabululuculuk sayesinde yıllarca süren davaların süreleri azaldı. İşçi ve işveren davalarındaki başarının gözardı edilmemesi nedeniyle ticari davalarda da böyle bir uygulama gündeme getirildi' diye konuştu.

Deniz TOPKAYA