ANTALYA turizmi, 2018'de kasım ayı sonu itibariyle ulaştığı 13 milyonluk turist sayısıyla tarihinin en yüksek rakamını elde etti. Turizmde tüm zamanların rekorlarının kırıldığı 2018 yılında, Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu'nun yaptığı analize göre, dört ülke 2018'in yıldızı olarak belirlendi. Bu ülkeler sırasıyla Rusya, İngiltere, Polonya ve Ukrayna.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Antalya turizminin son beş yılda sert yükselişler ve düşüşleri birlikte yaşadığına dikkat çekerek, periyodik yükselişin pik yaptığı 2014 yılındaki 11,5 milyon turistten, 2016 yılındaki 6 milyona düşüş ve 2018 yılında 13 milyona çıkışın, beraberinde Antalya turizm dünyasında yeni starlar ortaya çıkardığını söyledi.

Belkemiğini Rus ve Alman pazarlarının oluşturduğu ve değişik miktarlarda yaklaşık 60 ülkeden turist ağırlayan Antalya'da türbülanslı geçen son 5 yılda dört farklı pazarın dikkat çektiğini dile getiren Yavuz, bu ülkeleri şöyle değerlendirdi: '2 yıl önce 500 bin civarında turistin geldiği Rusya pazarında yaralar çabuk sarıldı ve normalleşmenin ardından yansıyan tepki çok olumlu oldu. 2018 yılında Rusya, 4.5 milyonun üzerinde turistle belki kısa vadede tekrar erişilemeyecek bir sayıyı gerçekleştirdi. 2016 ve 2017 yıllarında yaşanan krizlerle Batı Avrupa'da en az etkilenen ve küçük kayıplarla da olsa devamlılığı sağlayan tek ülke İngiltere oldu. 2018 yılı ile birlikte yüzde 75 artışla 650 bin civarında bir sayıyı yakalayan İngiltere, gelecek yıl 1 milyonun müjdesini verir gibi gözüküyor. Bir zamanlar Antalya'nın gözdelerinden biri olan Polonya, tekrar eski günlerine dönüyor. Krizli yıllarda kan kaybeden Polonya, 2018 yılında yüzde 127 artışla 375 bin turist sayısına ulaştı. Polonya'nın yarım milyon hedefini yakalaması çok uzak değil. Antalya turizmi son yıllarda sadık bir dost kazandı. Son beş yılda krizlerden etkilenmeden sürekli büyüyen Ukrayna pazarı 2014 yılındaki 280 bin rakamını, 2018 yılında 2.5 kat yükselterek 700 bin sayısına ulaştı.'

SİYASET YÖN VERİYOR

Siyasi ve ekonomik çalkantıların sürekli devam ettiği bölgede, bu dört pazarın öncelikle kısa vadede Antalya turizminin belkemiğini oluşturacağının gözüktüğüne işaret eden Recep Yavuz, 'Almanya'nın başını çektiği Batı Avrupa ve İskandinav pazarında tam olarak iyileşmenin ve tekrar eski günlere dönmenin daha birkaç yıl süreceğini düşünüyorum. İran, Irak, İsrail, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Lübnan, Filistin'in içinde bulunduğu Ortadoğu pazarına ise önümüzdeki süreçte yaşanacak siyasi gelişmelerin yön vermesi kaçınılmaz' dedi. (DHA)