EKONOMİ Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile turizm şirketlerinin de desteklediği Türkiye-Rusya Medya Forumu Belek'te forumla devam etti. Antalya Tanıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleymanmoderatörlüğünde gerçekleşen foruma yerli ve yabancı medya mensupları yoğun ilgi gösterdi. Türkiye- Rusya arasındaki turizm konusunda ikili ilişkilerin güçlenmesi ve geleceğine dair konular ele alındığı forumda konuşan Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, iki ülke arasında vize sorununun çözülmesi, pasaportsuz seyahat imkanının tanınmasına yönelik adımların atılması ve yine her iki ülke arasındaki turizm trafiğinin dengede olması gerektiğine değindi. Rusya Federal Turizm Ajansı (Rostourism) Toplumsal Forum Başkan Yardımcısı SergeyMarkov ise, Ersoy'un bu görüşlerine katıldığını ancak Türkiye'nin güvenlik ve Rus turistlere yönelik ek sağlık hizmetleri konusunda adımlar atması gerektiğini söyledi.

İYİYİ KÖTÜYÜ GÖRDÜK

Son iki sene içerisinde Türkiye ve Rusya arasında çok hızlı değişimler yaşandığına dikkat çeken Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, bu hızdan her iki tarafından da değişimler yaşadığına dikkat çekti. Türk turizminde 2016'ya kadar çok iyi bir büyüme trendi yaşandığını hatırlatan Ersoy, 2016 yılı sonrası yaşanan turizm frenlemesiyle birlikte iyi ve kötüyü ayırt etme şanslarının olduğunu söyledi. Kötü dönem sonrası Rusya ve Türkiye' nin birbirine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Ersoy, 'Her iki ülkede kendine ne kadar ihtiyacı var, birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu bir kere daha test etti ve gördü. 2017'ye bunun yansıması, 2015'ten daha büyük oldu. 2015 yılında yaklaşık 4 milyon turist gelmiş, 2017'de 4 milyon 600 bin ama bana göre 5 milyonu göreceğiz gibi geliyor' dedi.

RUS TURİST ARTACAK

Türkiye'nin Rusya ile ruble ticaretine geçmesi gerektiğini belirten Ersoy, 'Türkiye, Rusya'dan ağırlıklı olarak doğalgaz ve petrol ürünleri alıyor. Bunun belirli bir bölümü ruble ile yapılabilir. Merkez bankaları isterse bunu ayarlayabilir. Türkiye'den de aynı oranda ihracat, turizmi de bu ihracatın içerisine koyarsak ruble karşılığı yapılabilir. O zaman Rusya vatandaşı Türkiye'de seyahat yapacağı zaman ruble karşılığı bir bütçe ayırması gerekecek, hatta ve hatta iki ülke arasında kimsenin dikkat etmediği çok önemli bir faktör var, Rusya'nın en büyük bankası Siber Bank, Türkiye'deki büyük bankalardan birisi olan Denizbank'ın sahibi. İki ülke arasındaki ticarette Türkiye'de Denizbank'ın çok alışık olduğu ve kullandığı taksitle ödeme imkanları Rusya'ya da getirebilir. Sektör olarak da bu turizmde uygulanabilir. Türkiye'de iç turizmde bu uygulandığında biliyorsunuz yüzde 300 büyüme sağlandı. Bu rahatlıkla 3 misli kat artması bile, 2 misline çıkartabilir. Yani sonuç olarak pasaportsuz seyahati başlatabilirsek, ruble ile ticareti başlatabilirsek, Türkiye'de turizmde taksitlendirmeyi başlatabilirsek 5 milyon rakamı 15 milyona çıkar, Türkiye'den Rusya'ya giden turist trafiği de 15 milyon olmasa bile kısa sürede 7-8 milyonlara ulaşır'(İHA)