DEV Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, 2018 yaz sezonunda Antalya'ya ve Türkiye'ye gelen turistlerden kazananın işletme sahipleri olduğunu söyledi. Turizm sezonunun işçiler açısından her sezon olduğu gibi bu sezon da sönük geçtiğini dile getiren Yahyaoğlu, turizm işçisinin de pastadan payını almak istediğine dikkat çekerek, 'Turizm sezonunun uzatılmasını ve çeşitlendirilmesini istiyoruz. 5-6 ay çalışıp kalan aylarda da işsiz kalan bir işçi, turizme devam edemez' dedi.

Turizm işçisinin işsizlik maaşından da faydalanamadığını belirten Yahyaoğlu, 'Turizm işçileri için işsizlik sigortası çok önemli. İşsizlik maaşı alabilmesi için 3 senede 600 gün doldurma şartının turizm işçileri için kaldırılması gerekiyor.Çünkü turizm işçileri senede en fazla 6 ay çalışabiliyor. Bu şekilde de işsizlik maaşı almaları çok zor' diye konuştu.

KİMSE İŞÇİYİ DÜŞÜNMÜYOR

Turizmde gelen turist sayısının ve gelir miktarının arttırılmasının hedeflendiğini ancak turizm işçileri ile ilgili düzenlemenin gündeme gelmediğini söyleyen Yahyaoğlu, 'Turizmde patronların krizi aşılsa da işçilerin krizi devam ediyor. Turizm işçileri ile ilgili herhangi bir düzenleme olmazsa2019 yaz sezonunda Türkiye'ye 50 milyon turist de gelse işçilere hiçbir faydası olmayacak' diye konuştu. İnsanca yaşanabilir bir maaş ve insanca çalışılabilecek bir iş ortamı istediklerini dile getiren Yahyaoğlu, 'Turizmdeki işçilerin çalışma koşullarında mevcut iş yasaları da uygulanmıyor. Normalde yasalarda 8 saat çalışma süresi turizm işçilerinde 12 saat uygulanıyor ve hakları verilmiyor' dedi.

KAYITDIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Kayıtlarda 860 bin turizm işçisinin olduğunu gerçekte 2 buçuk milyon turizm işçisinin çalıştırıldığına dikkat çeken Yahyaoğlu kayıt dışılığın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Yurt dışından sigortasız ve düşük ücretle turizm sezonunda çalıştırılmak üzere yabancı işçilerin getirildiğini belirten Yahyaoğlu, işçilerin de haklarını koruyabilmesi, sahip çıkabilmesi için sendikalaşması ve örgütlenmesi gerektiğine değindi. Yahyaoğlu, 'Sendika yoksa bir iş yerinde iş yasası da rafa kalkıyor. İşçilerin haklarını sendikalaşarak ve örgütlenerek aramaktan başka yolları yok. Eğer örgütlenmezse işçiler, sömürü düzeni artarak devam edecek' dedi. Deniz TOPKAYA