DEVRİMCİ Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm sezonu başlayınca her yıl olduğu gibi sıkıntıların da başladığını ifade etti. Turizmde çalışan işçilerin asgari ücretle günlük 14-16 saat arasında çalıştırıldıklarını ve fazla mesai ücretlerinin verilmediğini belirten Yahyaoğlu, 'Otel sahipleri 2-3 işçi çalıştıracağı yerde, tek işçive tek ücretle hizmet veriyor. Yasalar, hak, hukuk, insaf, vicdan, ahlak çiğneniyor. Aynı zamanda yüzbinlerce istihdam olanağı yok ediliyor.Özellikle tur otobüs şoförleri, 24 saat araç üzerinde kalarak, boşluklarda araç içerisinde uyuyup, araç kullanmaya devam ederek, 'kaza değil cinayet' söylemimizi somutlaştırıyor.'' dedi.

Ailesinden, özel hayatından mahrum edilen işçilerin bu şekilde çalışmalarının tüm sezon boyunca devam ettiğini söyleyen Yahyaoğlu, 'Fazla mesai yerine, eksik kadrolar tamamlanmalı, hem işsizlik azalmalı, hem de iş kazalarına davetiye çıkartılmamalı'diye konuştu.

DOĞRU DEĞERLENDİRİLMİYOR

Yahyaoğlu, turizm işçilerinin yıllardır birikmiş ve çözülememiş sorunlarıyla yeni bir sezonu daha karşıladığını söyledi. Yahyaoğlu, 'Turizmde çalışmakta olan 860 bini sigortalı, 1 milyon 700 bini sigortasızve kayıt dışı olmak üzere toplam 2,5 milyon işçinin sorunlarını sahiplenmeye ve çözmeye çalışıyoruz' dedi. Turizm sektörünün doğru değerlendirilmediğine de dikkat çeken Yahyaoğlu, ''Hükümet; Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 172 sayılı 'Turizm Çalışanlarının Çalışma Ve Yaşam Koşullarını İyileştirin' başlıklı sözleşmesini derhal imzalamalı ve gereğini yapmalıdır' dedi.

BEDELİ İŞÇİLER ÖDÜYOR

Ülkede yaşanan krizin faturasının işçilere kesildiğini belirten Yahyaoğlu, çarpık düzenden bıktıklarını ifade etti. Turizm sektöründe çalışan işçilerin sektörden kaçmaya başladıklarını söyleyen Yahyaoğlu, 'Kaçmak kurtuluş değil. Bu düzenin kendiliğinden, işçilerin ve profesyonel turizm yöneticilerinin talepleri ve beklentileri doğrultusunda değişmeyeceği su götürmez bir gerçekliktir. Sendikalaşmak zorundayız. İşçiler örgütlü olduklarında, sendikaları ile bu sorunlar birer birer çözülecektir. Toplu iş sözleşmesi yapma hakkı, işçiler için en önemli haklardan biridir.Dünyanın hiçbir ülkesinde de işçilerin sorunları sendika dışı yöntemlerle çözülmemiştir. Gelişmiş, demokratik tüm ülkelerde işçi hakları, sosyal devletin vatandaşına karşı görevleri, yine güçlü ve uluslararası örgütlü sendikaları ve konfederasyonları vasıtası ile çözüm bulmaktadır.Sendikalarımızda, meslek odalarımızda, derneklerimizde, siyasi partilerimizde, her yerde örgütlü bireyler olabilmek istiyoruz' ifadelerini kullandı. (Nuray ÇAKAR)