Söze, 25 Kasım'ı hatırlayarak girelim, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olduğunun altını bir kez daha çizerek. Ve de Medyada Kadına Yönelik Şiddet Diline Karşı Yeni Yaklaşımlar' paneline. Sonrasında da sözü, Antalya Yerel Gazeteleri Eşitlikçi Medya Dili İzleme Çalışması Raporuna getirelim. Evet, 'Eşitsizlik problemimiz mi var? Medya dili eşitsizlikleri pekiştiriyor mu? Şiddetin temel nedeni nedir? İşte tüm bu soruların yanıtları, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti ile paydaş kurum Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin geniş kapsamlı proje ortaklığını aylarca yaptığı titiz çalışmalarıyla hazırlanan İzleme Çalışması Raporu'nda yer alıyor.

***

Aylar öncesinde başlatılan 'Antalya'da Medya Dilini Dönüştürüyoruz' projesi ile bir ilke imza atıldı. Bu harekete damgasını vuran kurumlar ise Türk Üniversiteli Kadılar Derneği Antalya Şubesi ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti. Ve paydaş kurum Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi. Geniş kapsamlı proje ortaklığında Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi oldu. Proje kısa sürede hayata geçti, çalışmalar hızlandı. Sonuç, Medyada Kadın Yönelik Şiddet Diline Yeni Yaklaşımlar, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi konferans salonunda düzenlenen panelde, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Prof. Fulya Sarvan tarafından açıklandı.

***

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Figen Ebren'in konuşmacı olarak yer aldığı panelde, kadına şiddetin temel nedenleri ve toplumsal eşitsizliğe bir kez daha dikkat çekildi.

***

Sivil Toplum Kuruluşları başkan ve yöneticileri, İletişim Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri, basın mensupları ile çok sayıda izleyicinin katılımıyla başlayan panelde, TÜKD Antalya Şube Başkanı Prof. Fulya Sarvan, Antalya Yerel Gazeteleri Eşitlikçi Medya Dili İzleme Çalışması Raporunun sonuçlarını açıkladı. Sözlerine, toplum olarak içimizdeki cinsiyetçi bireylikten vazgeçilmesinin altını çizerek başlayan Başkan Sarvan, çalışmanın amacını ise 'Antalya'da kullanılan medya dilinin eşitlikçi özelliğine ilişkin hem sunum hem tüketim ayağında farkındalık yaratmaktır' diye özetledi.

***

Açıklamalarını özenle seçtiği cümlelerle sürdüren Prof. Sarvan, şiddetin temel nedeninin eşitsizlik olduğuna vurgu yaparak 'Tüm dünyada şiddet ve eşitsizlik at başı gitmektedir. Kadına şiddetin en yüksek olduğu toplum kesimleri ve ülkeler, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en yüksek olduğu kesimler ve ülkeler olmaktadır. Dolayısıyla şiddetle mücadele için öncelikli hedef, eşitsizliklerin ortadan kaldırılması olmalıdır' dedi.

***

Kadına şiddet konusunda özellikle medya dilinin önemine dikkat çeken Başkan Sarvan, medya dilinin, eşitsizlikleri pekiştirdiğini anlatan sözlerini şöyle sürdürdü 'Cinsiyetçi, eril, ataerkil zihniyete dayalı medya dili, kadına yönelik önyargıları tekrar tekrar üreterek, cinsiyetçi kültürel kalıpların pekişmesine, dehşet görselleriyle kadınları daha fazla sinmeye yönelterek şiddetin ve eşitsizliklerin büyümesine neden olmaktadır.' Oldukça dikkat çekici değil mi? Peki katılıyor muyuz? Evet.

***

Bu özverili, uzun soluklu, geniş kapsamlı ve amacına ulaşan Antalya'da Kadına Yönelik Şiddet Diline Karşı Yeni Yaklaşımlar Paneli, ödül töreni ile taçlandırıldı.