SON HABERLER :
Öztürk, Antalyaspor Derneği Başkanı oldu İşitme engelli kadını darp edenler adliyede Gazipaşa Selinus müzikle yankıladı Paşa'nın Melekleri Polatlı'yla karşılaşacak Kaleiçi Festivali Evgeny Grinko konseriyle açılıyor
Şeker değil zehir zıkkım!
Antalya Ekspres

Biz ne yesek acaba? Gıda sektörü zehir saçar olmuş. Piyasada ağız sulandıran, iştah kabartan ne varsa sağlığımızla oynar olmuş. El uzatmaya, çoluk çocuğa yedirmeye korkar olmuşuz. Genetiği değiştirilmiş ürünleri, üretiminde içerisine insan sağlığını hiçe sayan bildiğimiz bilmediğimiz türlü maddelerle cazip hale getirilen gıdalar falan derken şimdi de ‘nişasta bazlı şeker’ belası çıktı başımıza.

 

* * *

Şekerli gıdalarda bulunuyor kendileri. Tatlısı, pastası, şekerlemesi aklınıza ne geliyorsa bu ürünlerin imalatında kullanılıyormuş nişasta bazlı şeker. Farklı bir lezzet veriyor ki, yeme davranışını bozuyor bağımlılık yapıyormuş bu illet. Nedeni de içerisinde bulunan früktoz denen bir madde. Nişasta bazlı şekerlerin içinde bulunan früktozun insan metabolizmasını tepetaklak yapıyormuş.   

* * *

İnsan metabolizmasında anarşiye neden olan bu früktoz, bakın vücudumuzda nelere yol açıyormuş. Sindirilmeden kana karıştığı için karaciğerde yağlanmaya, ensülin salgılatmadığı için de tokluk hissi hormonunun devre dışı kalmasına ve aşırı yemeğe neden oluyormuş, diyabete de kapı açıyormuş. Bağımlılık yaptığı belirlenen nişasta bazlı şekerin sigaradan farkı da yokmuş. Şeker değil, zehir zemberek.

* * *

Şimdi mısır şurubundan yapılan ve halk arasında nişasta bazlı şeker olarak bilinen bu neyse neyin zararları, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından da belgelendi ve mercek altına alındı. Toplumda şeker konusundaki bilinçlendirmenin önemine dikkat çeken Bilim Kurulu, Bakanlığın kontrolünde ilgili sektör ve kamu kuruluşlarıyla işbirliği yapılmasını istedi.

* * *

Uyarılarını ardı ardına sıralayan Bilim Kurulu’nun nişasta bazlı şekerdeki en önemli uyarısı ise etiket konusunda oldu. Ve de Kurul, halkın tükettiği gıdalarda nasıl ve hangi şekerin kullanıldığını bilmesi için nişasta bazlı şekerin etiketlere açık seçik yazılmasını önerdi. Böylece, vatandaş da tükettiği gıdalarda hangi şekerin kullanıldığını bilecek.

 

 

 

 

 

 

ANTALYA EKSPRES

Antalya’nın en eski yerel gazetesi.

Antalya EKSPRES Gazetesi 12/12/1983 yılında yayın hayatına başladı. 33 yıldır değişmeyen ilkeleri ile aralıksız yayınlanan Antalya Ekspres, tarafsız, özgür ve objektif gazetecilik anlayışını benimseyen cumhuriyetçi, yurtsever, milliyetçi, halkçı ve Atatürkçü bir gazetedir.

Tüm hakları saklıdır. 2017 © Antalya Ekspres