Kaş'a bağlı Çavdır Mahallesi'nde oturan kuzenler Ali Ulutaş ve Osman Kırca, unutulmaya yüz tutmuş Yörük çalgısı curanın gelecek kuşaklara aktarılması için mücadele ediyor. İkisi de cura çalmayı dedeleri Süleyman Ulutaş'tan öğrenen Ali Ulutaş ve Osman Kırca, ilkokul yıllarından bu yana cura çalıyor.

Ustalıklarını, dönemin en büyük cura ustalarından Fethiyeli Ramazan Güngör'den 1970'li yıllarda alan kuzenler, o günden itibaren Ege, Teke ve Akdeniz yöresi türkülerini çalıp, söylüyor. Zaman zaman bölgede yerel konserlere katılan Ali Ulutaş ve Osman Kırca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 19- 28 Eylül 2017 tarihlerinde Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Müzik Festivali'nde Türkiye'yi temsil ederek, 5 konser verdi.

'TÜRKİYE'Yİ TEMSİL ETTİK'

Ali Ulutaş, çok küçük yaştan bu yana 3 telli olan curayı çaldığını belirtirken, 'Cura; 3 telli bir Yörük çalgısı. Dağda çoban olduğu için, taşıması kolay olduğu için bu çalınıyor. Bana miras kaldı. Babamın bağlaması vardı. Onu çalardım. En sonunda Fethiye'de Ramazan Güngör'ün yanına gittim. Sonra çalışlarına baktım. Çalışlarını kaptım. Ondan beridir de cura çalıyorum' dedi. Osman Kırca da 3 telliyi aşağı yukarı 15 yaşlarında öğrendiğini anlatırken, şöyle konuştu: 'Atalarımızdan kaldığı için, babamdan kalma meraktır. Elimdeki cura 47 senelik. Halihazırda bu mesleği sürdürüyoruz.' (DHA)