FİNİKE'DE fotoğraf sanatçısı Berati Arıcan (49), yaklaşık 7 yıl önce İstanbul'daki bir arkadaşının eski bir Finike fotoğrafı istemesi üzerine belediye ve kaymakamlıktan araştırma yaptı. Her iki kurumda da aradığını bulamayan Berati Arıcan, ilçenin yaşlılarını ziyaret edip eski fotoğrafları topladı. Arıcan daha sonra eski fotoğraf toplamayı hobi haline getirdi. Eski Finike fotoğraflarını bir araya getiren Arıcan, bugüne kadar topladıklarıyla yaklaşık 5 bine yakın fotoğrafın bulunduğu bir arşiv oluşturdu. Orijinallerini evinde saklayan Berati Arıcan, bazı fotoğraflarını sergilenmesi için belediyeye verdi.

Berati Arıcan, her fotoğrafın kendisi için ayrı bir değer taşıdığını belirterek, 'İstanbul'dan bir arkadaşım 'Birkaç Finike fotoğrafı lazım' dedi. Eski Finike'ye ait arşivleri vardır diye belediyeye gittim. 'Arşivimiz yok' dendi. Sonrasında kaymakamlığa gittim. Kaymakamlıkta da olmadığı söylendi. Finike fotoğraflarını nereden bulabilirim diye düşünürken ilçedeki yaşlıları ziyaret ettim. Birkaç evden topladım. Daha sonra ilgiye dönüştü bu. Yaklaşık 7 yıldır topluyorum. Bu sürede 5 bine yakın fotoğrafa sahip oldum. 1910'lardan, 1920'lerden ve sonrasına ait fotoğraflar var elimde' dedi.

Bu albümü oluşturmanın kendisini bile çok şaşırttığını vurgulayan Arıcan, tarihe tanıklık eden bu fotoğrafları gelecek nesillere aktarma fikrinin çok mutlu ettiğini aktardı. Arıcan, 'İlçemiz için güzel bir çalışma oldu. Ancak önceki Finike fotoğraflarına baktığımda eski kiremitli ve cumbalı evlerin kalmadığını ve ilçenin çok değiştiğini görmek beni üzüyor. Eski Finike'yi ve yeni Finike'yi fotoğraflarda şaşkınlıkla izliyorum' diye konuştu.Eski Finike fotoğraflarını sosyal medya hesabından da paylaşan Berati Arıcan, geniş bir takipçi kitlesine de ulaştı. (DHA)