SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısı, grup başkanı Muharrem Koç moderatörlüğünde Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'nde yapıldı. Toplantıya, Konyaaltı Sahili Kentsel Tasarım ve Kıyı Düzenlemesi Proje müellifi Şemseddin Tugay ile proje koordinatörü mimar Mucip Ürger konuşmacı olarak katıldı. Alanda yapılan çalışmalar hakkında sunum yapan Ürger, projede önceliğin yaya ve yeşil doku olduğunu söyledi.

'ARAYÜZ YARATILIYOR'

Yarışmayla belirlenen projelerinde deniz ile kara ilişkisini daimi kılmayı hedef edindiklerini belirten Mucip Ürger, 'Çok büyük alanda çalışma yapıyoruz. Sahili yaşayan entegre bir alan haline getirmek istedik. Deniz ile kara arasında bir arayüz yaratmak istedik. Sahildeki araç yolunu bisiklet ve yaya trafiğine terk ettik. Beachpark'da ise sahil ve çayırı entegre ederek endemik dokuyu koruduk. Projemizle alanda azalan yüzde 30 yeşil oranını yerine getiriyoruz' dedi.

BEŞ BÜYÜK MEYDAN

Dünyanın değişik kentlerindeki paylaşımlı meydanlar hakkında bilgi veren Ürger, kendi projelerinde 5 adet büyük meydan tasarladıklarını kaydetti. Seyir terasının yeniden düzenlendiğini vurgulayan Mucip Ürger, 'Müzeye kadar meydan olacak. Çoklu meydanlar yarattık. Beachpark'ı ele almaya büfelerden başladık. Ön tarafın çok büyümesi koru ve arka tarafı öldürmüştü. Kıyı kısmını sadece içecek ve paketli ürün satacak tesisler olarak planladık. Biz, alanın kendi güzelliğini muhafaza ederek çalıştık' dedi.

ALAN YÖNETİMİ VURGUSU

Konyaaltı'nda, İstanbul Adalar'da olduğu gibi bir 'Alan Yönetimi' yaratılması için çalışma olduğuna değinen Şemseddin Tugay ise mimari projenin sağlıklı şekilde çalışması açısından bu fikrin yerinde olduğunu söyledi. Antalyalının projeye sahip çıkması gerektiğine değinen Tugay, 'Duvarlarınızı kaldırın entegre olun. Yeşil düşmanı değil yeşil dostu bir projedir. Bir ağaç için proje değiştiriyoruz. Alana 5 bin 150 yetişmiş ağaç da dikeceğiz' diye konuştu.

'UZUN SÜREDİR BEKLİYORUZ'

Alanın mülkiyetinin Defterdarlık'a ait olduğunu hatırlatan Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Cansel Çevikkol ise 'Büyükşehir Belediye'miz burayı 2014 yılında aldı. Biz de uzun süredir bu projenin tamamlanmasını bekliyoruz. İşletmelerin büyüklüğü ile ilgili yasal sınırlar var. Defderdarlık tahsis ve müdahale haklarını yeniden revize edebilir kontrol açısından' dedi. Çevikkol adını sahilden alan bir belediyenin mensubu olarak alan yönetiminde Konyaaltı Belediyesi'nin de olması gerektiğini sözlerine ekledi.

HAZİRANDA BİTECEK

'Konyaaltı'na Pırlanta Gerdanlık' sloganıyla yürütülen projenin haziran ayına kadar bitirilmesi hedefleniyor. Proje müellifi Tugay, son olarak destek ve özgür çalışma alanı için Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e teşekkür etti. Yoğun bir katılımla gerçekleşen buluşmada mimarlar ve Antalya Büyükşehir Belediyesi proje paydaşları katılımcıların sorularına da cevapladı. Toplantı sonunda grup başkanı Muharrem Koç günün anısına Mucip Ürger ve Şemseddin Tugay'a plaket takdim etti. (DHA)