DOKUMA Fabrikası projesi hakkında Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu'na brifing veren Hakan Tütüncü, konsey üyelerinin takdirini kazandı. Teknikten sorumlu Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır, Kentsel Tasarım Müdürü Barış Soykam ile birlikte Dokuma'nın dünü, bugünü ve geleceği hakkında açıklama yapan Başkan Tütüncü, projeyi başarılı bulan konsey üyelerinin önerilerini ve kanaatlerini not aldı.

Konuşmasına başlamadan önce yerel demokrasilerin güçlenmesinde kent konseylerinin öneminden bahseden Hakan Tütüncü, Antalya Kent Konseyi'nin şehrin yönetimi hakkında getirdiği önerileri çok önemli bulduğunu vurguladı. Anadolu Oyuncak Müzesi, Yeşilçam Müzesi, portakal ve zeytin bahçeleri yaptıklarını anlatan Tütüncü, gelecekte de yeni müzelerin ve TÜBİTAK Bilim Merkezi'nin kurulacağı Dokuma Parkı'ndaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tütüncü, fabrikanın sadece ilk sanayileşme örneği olması açısından değil, kentin sosyo-kültürel hayatına etkisiyle de çok önemli olduğunun altını çizdi.

FABRİKANIN HİKAYESİNİ ANLATTI

Dokuma Fabrikası'nın Cumhuriyet Antalyasının ilk sanayi tesisi olması bakımından değerine işaret eden Tütüncü, dönemin yerel gazetesinde fabrika açılışı haberlerini okuyunca çok duygulandıklarını söyledi. Nüfusu 20 bin civarında olan 1950'ler Antalyalıları için fabrikanın temelinin atılmasının büyük mutluluk kaynağı olduğunu belirten Tütüncü, kuruluş hikayesini şu sözlerle dile getirdi; '1950'lerin başına gelindiğinde, Antalyalılar endüstriyel bitkileri olan pamuk için sanayi kurup iş kapısı açılsın demişler ve güçlüklerle kooperatif kurmuşlar. Yapılacak iş büyük. Antalya Milletvekili Dr. Burhanettin Onat, Başvekil Adnan Menderes'i fabrikanın kurulması için ikna etmiş. 5 Ocak 1956'da fabrikanın temelini atan Başbakan Menderes ve Reisi Cumhur Celal Bayar, otel olmadığı için evlerde konaklatılmış. Fabrika Doğu Almanya firmaları tarafından yapılmış. 7 gün 24 saat esasıyla 2003 yılına kadar burada çalışılmış.'

ANTALYA'NIN YAŞAMINA ETKİLERİ

Fabrikanın bulunduğu semte ismini verirken belli bir kültürü var eden yer haline geldiğini hatırlatan Tütüncü, 'Sosyal yaşantı şekillenmiş burada. Kendi düğünlerini, eğlencelerini şenliklerini yapmışlar. Antalyaspor'dan da eski Poplin Spor Kulübü'nü kurmuşlar. Burada bir yaşantı şekillenmiş' diyerek, fabrikanın Antalya'ya olan kültürel etkisini anlattı.

Özelleştirme İdaresi tarafından buranın kar edemediği gerekçesiyle özelleştirme kapsamına aldığını belirten Tütüncü, 2005 yılında fabrika ve arazisinin kamu yararı gözetilerek Kepez Belediyesi'ne devredildiğini hatırlattı. O dönem belediye yönetiminin sansasyonel şekilde ihalesiz olarak Dokuma alanını bir Hollandalı şirkete 49 yıllığına devrettiğini belirten Tütüncü, 'Dolayısıyla burada bir AVM yapılacak, ön tarafta da AVM'yitümleyen değişik bir kullanım öngörülüyordu' dedi.

Fabrika alanının tapularının özel bir şirketten Kepez Belediyesi'ne tekrar kazandırılmasındaki hukuki süreci de açıklayan Tütüncü, Dokuma alanında yaptıkları ve yapacakları yeni yatırımları da ayrıntılarına kadar aktardı. Tütüncü, konsey üyelerinin memnuniyet ifadelerinden duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

(DHA)