Orman yangınlarıyla mücadelede örnek gösterilen Antalya, 2024 yılında 275 yangına rağmen yalnızca 333 hektarlık kayıpla Türkiye’de 12. sıraya geriledi. Vali Hulusi Şahin, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında yeni hazırlanan genelgede belirtilen alanlar dışında ormanlara girişin yasaklandığını açıkladı.

GENELGE YAYIMLANDI
Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında düzenlenen Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısında alınan karar doğrultusunda  Antalya Valiliği tarafından 1 Mayıs - 31 Ekim 2025 tarihleri arasında geçerli olacak şekilde yeni bir genelge yayımlandı. Genelgeyle birlikte, ormanlara girişler genelge ekinde belirlenen istisnai alanlar dışında yasaklandı. Genelgeye göre, ormanların 4 kilometre çevresinde veya köy sınırlarında anız yakmak, sönmemiş sigara atmak, havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı materyaller kullanmak da yasaklandı. Ormanlara sadece genelgede listelenen izinli alanlardan girilebilecek. Ayrıca piknik ve mesire alanlarında 21.00 ile 08.30 saatleri arasında mangal, semaver ve benzeri ateş yakılması da yasaklandı. Belirlenmemiş tüm ormanlık alanlarda ise bu faaliyetler tamamen yasak kapsamına alındı.

Başkan Karaman

‘YANGINLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ALINMIŞ BİR ÖNLEMDİR’
Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Yüksel Karaman, alınan kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Ormanlara girişin 1 Mayıs itibarıyla yasaklanması, yaz mevsimi gelip orman yangınlarının önüne geçmek için yapılan bir önlemdir. Biliyorsunuz ki, ummadık yerlerde orman yangınlarıyla karşılaşıyoruz. Bunların önüne geçmek için insanlarımıza doğa ve orman sevgisi küçük yaşlarda, ailede ve okulda verilmelidir” dedi.

‘ORMANLAR YOK OLURSA ÜLKEMİZ ÇÖL OLUR’
Açıklamasında ormanların önemine değinen Karaman, “Ağaç sevgisi, kuş, böcek ve hayvanları barındıran ormanlardır. Havayı temizleyen, bize oksijen üreten doğa ana da ormanlardır. Ormanlar, nemi sabit tutup yağışı çeken, iklimsel açıdan önemli alanlardır. Ormanlar yok olursa, ülkemiz çöl olur” ifadelerini kullandı.

CAM KIRIKLARI VE ÇÖPLER YANGIN SEBEBİ
Piknik yerlerinde bırakılan çöplerin ve cam kırıklarının yangınlara sebep olduğuna dikkat çeken Karaman, “Piknik yerlerinde çöp bırakmamalı; yaz aylarında cam kırıklarından, mercek etkisiyle güneş ışığından yangın çıkmaktadır. Bu nedenle orman ve doğa sevgisi insanlara verilmelidir ki ormanları bizler koruyalım, sahip çıkalım” dedi.

Yangınlarla mücadelede önlem almanın zorunlu olduğunu belirten Karaman, “Yangın önlemi şart. Doğayı yaşat ki insan yaşasın; insanı yaşat ki devlet yaşasın. Ormanlar bizim ciğerimizdir. Yok olursa, kuraklık daha çok artar” diyerek vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulundu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER