ÇAY, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerden biri olarak biliniyor ancak demlendikten sonraki 1 saat içinde tüketilmediğinde sağlık riskleri taşıyabiliyor. Uzmanlar, bu süre zarfında çayda oluşan bileşenlerin, gastrointestinal sistem ve karaciğere ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor.  Zamanla biriken zararlı maddelerin sindirim sisteminin dengesini bozabileceği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulanıyor. Ayrıca, çayın yüzeyinde oluşan oksit filmi, patojenik mikroorganizmalar için ideal bir ortam yaratıyor. Bu durum, mikropların ve zararlı bakterilerin hızla üremesine zemin hazırlayarak sağlık açısından riskleri artırıyor.

Istockphoto 1312469345 612X612

Çayın tadını ve sağlık faydalarını en iyi şekilde elde etmek için doğru bir demleme yöntemi oldukça önemli. İşte iyi çay demlemenin ipuçları;

ÇAY EN İYİ NASIL DEMLENİR?

Çay seçimi: İlk olarak kaliteli çay yapraklarını ya da poşet çayları seçin. Uzmanlar taze ve organik olanların tercih edilmesini öneriyor.

Su kullanımı: Demleme için temiz, taze ve mümkünse mineral açısından zengin su kullanın. Musluk suyu kullanıyorsanız klor ve diğer kimyasallardan arındırılmış olmasına özen gösterin.

Su sıcaklığı: Suyun çay türüne göre uygun sıcaklıkta kaynatılması gerekiyor. Çay türlerinin demlenmesi için ideal su sıcaklıkları şöyle;

·         Beyaz Çay: 70-80 °C

·         Yeşil Çay: 70-80 °C

·         Oolong Çayı: 90-100 °C

·         Siyah Çay: 100 °C

Çay miktarı: Genel olarak, her 200 ml su için 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2-3 gram) çay ideal. Poşet çay kullanıyorsanız bir poşet bir fincan için yeterlidir.

Demleme süresi: Çayın demleme süresi de en az diğer etkenler kadar önemli. Çay türlerine göre ideal demlenme süreleri ise şöyle;

·         Beyaz Çay: 4-5 dakika

·         Yeşil Çay: 2-3 dakika

·         Oolong Çayı: 4-7 dakika

·         Siyah Çay: 3-5 dakika

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK