2002’de küresel bir sorun olan çocuk işçiliğini önlemek amacıyla Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 12 Haziran ‘Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ olarak ilan edilmiştir. Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2022'de yayınladığı rapora göre ise Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı bilgisine yer verildi. Çocuk işçi sayısının azalması ve farkındalık oluşturulması için her yıl 12 Haziran’da kutlanıyor.

ÇOCUKLARIN YARISI HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYOR

Çocukların okula gitmesi, oyunlar oynaması gereken yaşlarda çalışıyor. Birçok farklı sektörde çalışan çocuklar İSİG'in verilerine göre de yüzde 30,8'inin tarım, yüzde 23,7'sinin sanayi, yüzde 45,5'inin hizmet sektöründe çalışırken, geri kalan yüzbinlerce çocuğun sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde sömürüldüğü bilgisi verildi.

İSİG TALEPLERİ

Raporda; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG),  çocuk işçiliğin getirildiği durumu ve çocuk iş cinayetlerinin bir  ‘çocuk emek sömürüsü’ politikası olduğunu vurguladı.  Bu konuya ilişkin taleplerde bulundu:

• Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir. Tüm çocuklara parasız ve nitelikli eğitim imkanı sağlanmalıdır.

• Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.

• Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

• Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

• Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.

• Çocuk işçilik yasaklanmalıdır. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin