Enflasyon rakamları, maaşlardan vergilere, cezalardan ödemelere kadar birçok kalemi doğrudan etkileyen veriler bütünü olarak biliniyor. Devlet bazında, bu kalemleri etkileyen enflasyon oranı her ne kadar devletin resmi kurumunu olan TÜİK’in açıkladığı veri olarak kabul görse de, üç ayrı kurumun açıkladığı üç ayrı enflasyon oranı, vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini arttırdı.

TÜİK YÜZDE 38 DEDİ
TÜİK, mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, mart ayı enflasyonu yüzde 2,46 olurken yıllık enflasyon ise yüzde 38,10 olarak gerçekleşti. TÜFE'deki değişim, 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,26 artış olarak gerçekleşti.

ENAG’A GÖRE YÜZDE 75
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu TÜİK’in açıkladığından çok farklı buldu. ENAG’a göre, mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,91 artarken yıllık enflasyon yüzde 75,20 olarak gerçekleşti. Alt gruplarda en yüksek enflasyon oranı yüzde 6,77 ile 'haberleşme' grubunda gerçekleşti. Onu yüzde 5,38 oranla 'gıda ve alkolsüz içecekler' grubu takip etti. Çeşitli mal ve hizmetler ise enflasyon oranı yüzde 4,59 olarak gerçekleşti.

İTO YÜZDE 46’DA KARAR KILDI
Öte yandan, ülkenin sanayi ve ticaret merkezi olarak kabul gören İstanbul’un ticaret odası olan İTO da enflasyon verilerini açıkladı. İTO’ya göre, mart ayında enflasyon, önceki aya kıyasla yüzde 3,79 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı ise yüzde 46,23 oldu.

2 KATA YAKIN FARK
Üç ayrı kuruluşun açıkladığı üç ayrı enflasyon rakamının birbirinden çok uzak olması dikkat çekti. Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıkladığı yıllık enflasyon arasındaki neredeyse iki katlık fark dikkat çekti. TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 38 olurken, ENAG’ın yıllık enflasyonu yüzde 75 oldu.

SEBEBİ NE?
Konu ile alakalı konuşan Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney, "Hepimizin merak ettiği, mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. İstanbul Ticaret Odası, ENAG ve TÜİK arasında bir dengesizlik var. Bunun sebebi, enflasyon sepetine nelerin dahil edilip edilmediği ve ölçümleme kriterlerinin farklılığından kaynaklı olabilir. Yani TÜİK’in enflasyonu ölçerken baktığı ürün ve hizmetler, ENAG’ın bakıp değerlendirmeye aldıklarından farklı olabilir. Bu bağlamda ENAG ile TÜİK arasındaki iki katlık fark gerçekten dikkat çekici. Bunun yanında İTO’nun açıkladığı rakamlar da adeta TÜİK ile ENAG’ın ortalaması gibi. Bu üç ayrı rakam arasından hangisinin daha doğru olduğuna kamuoyu karar verir" diye konuştu.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER