19 Ağustos 2003’te Irak’ın Başkent’i Bağdat’ta düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 22 insani yardım çalışanını anmak ve tüm insani yardım çalışanlarını onurlandırmak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2008 yılında aldığı karar ile 19 Ağustos gününü ‘Dünya İnsani Yardım Günü’ olarak kabul etmiştir. İngiltere merkezli Development Initiatives kuruluşu tarafından hazırlanan 20 Haziran 2023 tarihli ‘2023 Küresel İnsani Yardım’ raporunda, 2022'de insani krizin dünya çapında derinleştiği belirtildi. Rapora göre, dünya çapında yardıma muhtaç insanların sayısı 2022'de 324,3 milyon iken Ağustos 2023 itibarıyla bu sayının savaşların, iklim değişikliğinin ve Kovid-19 salgınının sosyoekonomik etkileriyle 363,3 milyona yükseldiği belirlendi. İnsani yardıma ihtiyacın artmasının temel sebeplerinden ikisinin gıda krizi ve zorunlu göç olduğu ifade ediliyor.

yardım

İNSANİ YARDIM GÖREVLİLERİ ÖLÜYOR

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2022 yılında 168 yardım görevlisinin saldırıya uğradığını ve 140 insani yardım görevlisinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. BM insani yardım görevlilerinin çoğunun hava saldırıları ya da topçu ateşiyle vurulduğu ifade edildi.

insan

İNSANİ YARDIM NEDİR?

İnsani yardımın amacı, en başta can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda hayatta kalmaya çalışan insanlara destek olmak ve onların yanında olmaktır. İnsani yardım alanında çalışanlar, her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca insana yardım ulaştırmaktadır. İnsani yardım çalışanlarına yönelik dünya çapında meydana gelen saldırılarla ilgili son veriler, saldırıların endişe verici bir hızla artma eğiliminde olduğunu göstermektedir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin