ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, 1986 yılında çıkarılan 3308 sayılı kanun ile birlikte staj ve çıraklık yapan kişilerin gerekli primleri yatırılmaması sebebiyle, staj ve çıraklık yapılan dönem emeklilik hesaplamasına dahil edilmiyor. Bu durdum da büyük bir mağduriyet doğruyor. Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Resul Günay, 38 yıllık yaşanan mağduriyetin artık son bulması gerektiğini söyledi. Staj ve çıraklık mağdurlarına her geçen gün birileri daha ekleniyor daha eklendiğini belirten Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Resul Günay, genç iş gücünü hedef alan çıraklık ve staj uygulamalarının ciddi sorunlara yol açtığına dikkat çekerek, “3308 sayılı kanunun ilgili maddelerinin ve mevzuatın değişme vakti gelmiştir” dedi.

ilk verilen sigorta kartları

GENÇ İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTIYOR

Staj ve çıraklık süreçlerinde yaşanan iş kazalarının genç işçileri ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Resul Günay, hükümetin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini ifade ederek, “İş kazalarında yaşamını yitiren gençlerimiz ve yaralananların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum mevcut yasanın yeterince koruyucu olmadığını gösteriyor. Yapılacak kanun değişiklikler ile gençlerimizin haklarını güvence altına almalıyız” dedi. Günay ayrıca mevcut yasanın daha koruyucu olması gerektiğine vurgu yaparak yeni bir düzenlemeye dernek olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

çıraklar (1)

MAĞDURİYET SÜRÜYOR

“İlk işe giriş hakkı dahi verilmeyen yarım sigorta, bizleri hiçbir şekilde korumuyor” diyen Günay, “38 yıldır bizleri mağdur eden çağın gereklerine uymayan 3308 yasanın ilgili maddeleri ve mevzuatın değişme zamanı gelmiştir. Küçük yaşlarda çalışma hayatına giren stajyer ve çırak sigortalarının, emeklilik giriş başlangıcı sayılmaması çok sayıda mağdur ortaya çıkarmıştır. 1986 yılından beri de bu mağduriyet devam etmektedir. Bizler, ilk işe girerken yapılan sigortanın başlangıç olarak kabul edildiği söylenmişken aradan geçen yıllarda bu sözler unutulmuştur. Bizlere, o gün verilen sigorta kimlik kartlarında da sigorta giriş numaramız verilmiş ama sigorta başlangıcı sayılmamıştır. Bu nedenle mağduriyeti giderecek yasal düzenlemeyi yapmak zorunludur. Sadece ve sadece hakkımızı istiyoruz, çünkü haklıyız.

çıraklar (2)

3308 Sayılı Kanun Kapsamında çocuk yaşlarda fiilen çalışmış tescilli sigortalıların, E-Devlet sisteminde görünen ‘4A Tescil Başlangıç’ tarihi; ‘Hizmete Başlama Tarihi’ olarak kabul edilmelidir” şeklinde konuştu. Stajyer ve çırakların sigorta primlerinin hala staj sigorta sicil numarası üzerinden ödendiğini belirten Günay, “Gençlerimiz, staj ve çıraklık için gönderildikleri iş yerlerinde tam mesai yaparken ve çalışırken, yarım sigorta yapılması kabul edilemez. Bu hem iş barışına aykırıdır hem de bir haksızlıktır. Staj ve çıraklık süreçlerinde yaşanan bu sorunlar gençlerin motivasyonunu düşürdüğü gibi gelecek kaygısı yaşamalarına da neden olmaktadır” dedi. Günay ayrıca genç işçilerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ve bu konuda yapılan düzenlemelerin genç iş gücünün geleceği açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ