2003 yılından bu yana 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde Uluslararası İntiharı Önleme Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde toplumun dikkati intihar davranışına çekilmektedir. İntihara dikkat çekmek, intiharla ilgili farkındalığı artırmanın amaçlandığı bu günde meslek örgütleri, dernekler, hükümetler ve toplumun birlikte yapılabilecekleri hakkında tüm dünyaya ortak bir mesaj verilmektedir.

EN ÇOK ERKEKLER İNTİHAR EDİYOR

İntihar, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya’da her yıl ortalama yaklaşık 700 bin intihar yaşanıyor ve bu intiharların yüzde 77’si düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 verilerine göre ise 2022 yılında ölümle sonuçlanan toplam intihar sayısı 4 bin146 kişi olurken intihar edenlerin 3 bin 111’ini erkekler, bin 35’ini ise kadınlar oluşturdu. Medeni duruma göre intiharlara bakıldığında ise hiç evlenmeyenlerin ölümlü intihardaki oranı yüzde 41. Eğitim durumuna göre intiharlara bakıldığında ise sırasıyla yüzde 28 ile lise, yüzde 27 ile ortaokul mezunları geliyor. Okuma yazma bilmeyenlerin ise en düşük paya sahip olduğu görülüyor.

TÜRKİYE ORTALAMANIN ALTINDA!

Günümüzde her 100 bin ölüm olayı başına düşen intihar sayısına bakıldığında Türkiye, hem OECD hem de Avrupa ülkelerinin hayli altında seyrediyor. OECD ortalaması 10,25 iken Türkiye’de bu sayı 2,83’e kadar iniyor. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin