EĞİTİM

Açıköğretimde ders geçme notu yükseltildi

Millî Eğitim Bakanlığı, açıköğretim kurumlarının kuruluşu, eğitimi, öğretimi, yönetimi ve işleyişine dair usul ve esasları içeren yeni bir yönetmelik yayımladı. Bu düzenleme, açıköğretim ortaokulu ve liselerinde ders geçme notunun, örgün eğitimle daha uyumlu hale getirilmesi amacıyla artırılmasını da getirdi

Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenleme ile açıköğretim ortaokulu ve açıköğretim liselerinde tüm derslerden geçme notu 45'ten 50'ye yükseltildi. Ayrıca, ortaokullarda Türkçe dersinden en az 70 puan alma zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme çerçevesinde açıköğretim okullarına ait yönetmelikler güncellenerek birleştirildi ve açıköğretim lisesi, ortaokulu, mesleki açıköğretim lisesi ve imam hatip liseleri için ortak bir yönetmelik hazırlandı. Buna göre, açıköğretim ortaokulu ve liselerinde 50 ve üzeri puan alan öğrenciler başarılı sayılacakken, Türkçe dersinden 70, diğer derslerden ise 50 puan almak gerekecek.

Ayrıca, MEB'in veri tabanında kayıtlı olan ve bilgileri açıköğretim okulları bilgi yönetim sistemine aktarılabilen öğrencilerden belge talep edilmeyecek. Yeni yönetmelik, açıköğretim liselerinde e-Devlet üzerinden kayıt işlemlerinin yapılmasına olanak tanırken, sınavların elektronik ortamda (e-Sınav) veya basılı evrakla gerçekleştirilmesi için de düzenlemeler getirildi. Bu adımlar, evrak sahteciliğini önlemek ve hizmetlerin daha etkin, hızlı ve nitelikli sunulmasını amaçlıyor. Açıköğretim ortaokulunda kayıtlı ve zorunlu ilköğretim çağında olan öğrencilerin örgün eğitime geçişi de sağlanacak. Yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinde, ‘Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz’ hükmü eklendi. Yine bu düzenlemeye göre yeni kayıt olan öğrenciler, mezuniyet şartlarını taşıdıkları takdirde sınavlara girmeden kayıtlı oldukları dönemin sonunda mezun olabilecek.

NAKİL VE GEÇİŞLERLE İLGİLİ HÜKÜMLER DE DÜZENLENDİ

Yeni yönetmeliğe göre, mesleki açıköğretim lisesi ve açıköğretim imam hatip lisesi öğrencileri, genel hayatı olumsuz etkileyen salgın hastalıklar veya doğal afetler gibi durumlarda, kayıtlı oldukları alan veya dalda yüz yüze eğitim varsa, kontenjana bakılmaksızın nakil ve geçiş yapabilecekler. Ayrıca, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 41. maddesinde, açıköğretim liseleri ile örgün ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişlerle ilgili yapılan değişiklikler dikkate alınarak düzenlemeler yapıldı. Mesleki ve açıköğretim lisesinden mezun olan öğrencilerin ‘teknisyenlik’ unvanı alma şartları da yeni mevzuata dahil edildi.

Öğrencilik durumları, daha önce ‘donuk’ ve ‘silik’ olarak ifade edilirken, bu terimler ‘kayıt yenilemeyen’ ve ‘beklemeli öğrenci’ olarak yeniden tanımlandı. Açıköğretim bürolarının adı ise ‘açıköğretim birimleri’ olarak değiştirildi. Yüz yüze eğitim alan 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri getirildi; 18 yaş altındaki öğrencilerin disiplinle ilgili işlemlerinde ise Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacak. Son olarak, açıköğretim kurumlarının yönetici, öğretmen ve diğer personelin görev, yetki ve sorumlulukları da yeniden düzenlendi. Yönetmelikte, yüz yüze eğitim uygulama esasları, telafi programları ve yoğunlaştırılmış eğitim konuları da eklenerek, uygulamaların nasıl yürütüleceği açık bir şekilde belirtildi.