2022 yılının Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanılan iki büyük deprem sonrasında çekilen acılar daha dün gibi aklımızda. Bu yaşanan doğal afetten daha önce de buna benzer acılar yaşadık. Bunlardan belki de en çok hatırda kalanı 17 Ağustos 1999'da Gölcük merkez üssü olan depremdi. Deprem sonucunda resmi verilere göre, 17.480 vatandaşımız hayatını kaybederken 23.781 vatandaşımızda ağır veya hafif şekilde yaralandı. 505 kişi de hayatını engelli olarak devam ettirmek zorunda kaldı…
Bu ağır tablo karşısında yeteri kadar ders almadığımız 6 Şubat 2022'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkez üssü olan depremlerde yine gün yüzüne çıkmış oldu.
Yaşanılan bu acıları tekrar hatırlatarak gerekli önlemlerin alınması için kamuoyu oluşturma hedefi ile İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Muratpaşa ilçesinde bulunan Karaalioğlu Parkı'nda bir resim sergisi etkinliği düzenledi. Etkinliğe vatandaşların ilgisi yoğun olurken yaşanılan acılar depremler alınacak olan önlemler için adeta bir motivasyon oldu.
'YÖNETİCİLER NE YAPTI?'
Sergide konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yöneticisi Ebru Elmas yapılması gerekenleri hatırlattıklarını ancak bir önce varamadıklarını ifade etti Elmas, “Büyük Marmara depreminin 25 yılında her yıl olduğu gibi bir kez daha uyarmaya devam ediyoruz. Bizler 17 Ağustos 1999'dan bu yana yapılması gerekenleri defalarca seslendirirken yetkili makamlarda bulunanlar, yerel ve merkezi yöneticiler ne yaptı? Bu sorunun cevabını görmek için bu 25 yılda yaşanan diğer depremlerin yıkıcı sonuçlarına bakmak yeterli olacaktır. 1 Mayıs 2003 Bingöl depremi, 23 Ekim 9 Kasım 2011 Van depremleri, 24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice depremi, 30 Ekim 2022 İzmir depreminde binlerce kişi hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.
'ÇALIŞMALAR OLDUKÇA YETERSİZ KALDI'
Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesi geldiğini söyleyen Elmas, “Oysa ülkemizde yapı stokunun durumu tam anlamıyla belirsizlik içindedir. Öyle ki Türkiye’de yapı stokunun sayısı, bunların ne kadarının riskli olduğu bile tam anlamıyla bilinmemektedir. TBMM`nin İzmir Depremi sonrası kurduğu Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye`de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir. Yine TBMM'nin Kahramanmaraş Depremleri sonrası kurduğu Araştırma Komisyonunun 6 Şubat Depremlerine ilişkin hazırladığı Mayıs 2023 tarihli raporuna göre son 11 yıl içerisinde ülke genelinde 238 bin civarında riskli yapının 'Kentsel Dönüşüm' uygulanarak yenilenmesi sağlanmıştır. Telaffuz edilen riskli yapı tahminlerinin yanında, 238 bin oldukça yetersiz kalmıştır. İstanbul ili geneli için de benzer belirsizlik söz konusudur. İstanbul'da 6 milyon civarında konutun yaklaşık 600 binin çok riskli olduğu ifade edilmektedir. Bakanlığın açıklamalarına göre 2012 yılından bu yana İstanbul'da yaklaşık 800 bin bağımsız bölümün dönüşümü tamamlanmıştır. İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 600 bin bağımsız bölüm başta olmak üzere toplamda 1,5 milyon konutun 5 yıl içerisinde dönüştürüleceği Bakanlığın açıklamalarında vadedilmektedir. 12 yılda 800 bin konut dönüştürülmüşken 5 yılda 1,5 milyon konutun nasıl dönüştürüleceği merak konusudur” şeklinde konuştu.