Türkiye bu bahar aylarında, çokça ani gelen soğuk hava dalgalarının etkisi altında kaldı. Bunlardan sonuncusu bu hafta içinde oldu. Konu ile alakalı konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da don afetinin çok büyük olduğunu vurgu yaparak, “Yer yer sıcaklığın eksi 15 dereceye düştüğü son günlerde, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu olumsuz hava koşulları sonucu, maalesef 2014’te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık" ifadelerini kullandı.
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top da dondan etkilenen çiftçimin ayakta kalabilmesi için devlet desteklerinin şart olduğunu ifade etti. Ekspres’e konuşan başkan Ali Top borçların ertelenmesinin çözüm olmayacağını, borçların silinmesinin gerekli olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE DONDAN KORUNAMAZ
Başkan Ali Top Türkiye’deki maddi sebepler sebebiyle üreticinin açık alanda meydana gelen don afetlerinden korunmasının pek de mümkün olmadığını ifade etti. Başkan Top, “Özellikle açık alanda yapılan tarım faaliyetlerinde bu tarz soğuk havaların getirdiği don afetlerini engellemek için yapabileceğimiz bir şey yok. En azından Türkiye şartlarında yapılabilecek bir şey yok. Tabii ki de meyve bahçeleri ve ağaçlar için soğuk havalarda dondan korumak için yapılabilecek şeyler, alınabilecek önlemler var ancak Türkiye şartlarında zaten çiftçiler geçimlerini zor sağlarken bu yüksek maliyetli önlemleri alabilecek durumlarda değiliz” dedi.
EN AZ 2 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Don afetinden dolayı kaybın büyük olduğunu ifade eden Başkan Ali Top, “Türkiye'de donun vurduğu pazarın toplam hacmi 12 milyar dolara yakın. Yaşanan afet sonrasında bu pazarın yüzde 10'u ila 15'i arasında ki kısmın ciddi oranda etkilendiği var sayıldığında kaybın 2 milyar doları bulduğu söylenebilir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda bu kayıp ciddi bir dezavantaj oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.
YILLARDIR OLMAYAN SOĞUKLAR OLDU
Başkan Ali Top uzun süredir bu seviyede soğukların yaşanmadığının altını çizdi. Ali Top, “Bu sene don olayı gerçekten çok sert oldu. Ben 55 yıldır Antalya'da yaşayan biri olarak Antalya'da zakkumun donduğunu hiç hatırlamıyorum. Ancak bu sene zakkumlar bile dondu. Bu kış zakkumları bile donduracak soğuklar oldu. Adana, Mersin, Hatay ve Antalya yöresinde limonlar başta olmak üzere narenciye üretimini de ciddi şekilde don vurdu ancak devlet bu noktada çiftçinin yanında yer almadı. Bu ağır kayıplara rağmen kayda değer bir destek çıkılmadı” dedi.
ERTELEME DEĞİL SİLME GEREKLİ
‘18 ilimizi ciddi şekilde etkileyen bu don felaketinden sonra devletin adım atmasını bekliyoruz’ diyen Başkan Ali Top, “Burada beklediğimiz adım sıradan bir destek değil. Bu tarz olaylardan sonra hep ‘borçlar faizsiz olarak ertelendi, kredi ödemelerini erteledik’ gibi açıklamalar gelir. Ancak bizim istediğimiz bu değil. Nasıl ki bazı büyük firmaların milyon dolarlarca vergi borcu siliniyor, bizim talep ettiğimiz mutfak enflasyonunda zirveyi kimseye kaptırmayan Türkiye'nin can damarı olan sebze ve meyve sektöründeki bu afetin vurduğu çiftçilerin devlete olan bütün borçlarının şartsız olarak silinmesidir. Vergilerden tutun BAĞ-KUR ödemelerinden, Ziraat Bankası'na olan tarım kredi borçlarına kadar devlete olan borçların silinmesini istiyoruz. Yoksa gıda enflasyonunda açık ara zirvede olan ülkemizdeki çiftçi sayısını bu seviyelerde tutamayız ve mutfaklardaki ateş daha da büyür” diyerek sözlerini sonlandırdı.