Sağlık Bakanlığı, birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyonun tamamlandığını duyurdu. Uygulama, 1 Ocak 2025’ten itibaren tüm illerde devreye girecek.

SAĞLIK MERKEZLERİ ARASINDA DİJİTAL KÖPRÜ KURULUYOR

 Sağlık Bakanlığı’nın entegrasyon çalışmaları kapsamında aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak bağlanacak. Yeni sistemle aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar, poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirip sonuçları aile hekimlerinden öğrenebilecek.

Ayrıca, aile hekimleri MHRS üzerinden kayıtlı hastaları için hastanelerde özel kontenjanlarla randevu alabilecek. Sevk edilen hastalar için sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden not oluşturulacak ve bu bilgiler hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek. Benzer şekilde, hastanedeki hekimlerin geri bildirim notları da aile hekimlerinin sistem ekranlarında yer alacak.

İŞLEMLER KİŞİSEL KOD İLE YAPILACAK
Sağlık Bakanlığı’nın dijital entegrasyon çalışmalarıyla birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında tam entegrasyon sağlanıyor. Sistem kapsamında aile hekimleri, laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerini doğrudan talep edebilecek ve işlemler sırasında hastanelerde ayrıca muayene kaydı yapılmayacak. Hastalara, tetkik istemi sonrası e-Nabız tarafından benzersiz bir kod üretilecek ve bu kod üzerinden işlem yapılacak. Kodlar, mamografi ve ultrason dışındaki tetkikler için 3 iş günü içinde kullanılmazsa geçersiz olacak.

Mamografi ve gelişimsel kalça displazisi için ultrason gibi tetkiklerde, aile hekimleri doğrudan randevu oluşturup bilgileri hastayla paylaşacak. Kan alma ve radyoloji işlemleri için hastalar, kayıt bankolarına yönlendirilecek, sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranlarına otomatik olarak düşecek.

Sağlıklı Hayat Merkezleri, MHRS üzerinden alınan randevularla hastalara danışmanlık hizmeti sunacak. Bu merkezlerde görev yapan personel, hastaların son üç hekim bilgi notunu görüntüleyebilecek ve 90 gün içinde yapılan tetkik sonuçlarına erişebilecek. Sağlık hizmetlerine eklenen yeni türler, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden otomatik olarak güncellenecek ve ilgili kurumlar tarafından takip edilecek. Tüm sonuçlar vatandaşların e-Nabız profillerinde erişime açık olacak.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK