GÜNDEM

Aileleri yurt telaşı sardı

Ekonomik krizin, üniversite tercih döneminde aileleri zor durumda bıraktığını söyleyen Veli Der Şube Başkanı Tülin Koç, Antalya’da 100 bin öğrencinin yalnızca 30 binine yurt imkânı sağlanabildiğine dikkat çekti

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, üniversite tercih dönemi ile birlikte ailelerde telaş başladı. Veli Der Şube Başkanı Tülin Koç, ekonomik kriz ve yurt sorununun aileleri kara kara düşündürdüğün belirterek Antalya’da 100 bin öğrencinin yalnızca 30 binine yurt imkânı sağlanabildiğine dikkat çekti.

KYK’NIN YURT YAPMA DERDİ YOK!

Antalya’da yurt sayısının yetersiz olduğunu belirten Veli Der Şube Başkanı Tülin Koç, bu sorunun öğrencilerin eğitim hakkını doğrudan etkilediğini söyledi. Koç “Antalya’da 2 devlet 3 vakıf üniversitesi olmak üzere yaklaşık 100 bin üniversite öğrencisi var. Kira ve özel yurt fiyatlarının artması sonrası öğrenciler KYK yurtlarına yönelse de KYK yurt sayısı yetersiz kalıyor. Antalya’da 2 KYK yurdu var ve yaklaşık 15 bin öğrenciyi barındırıyor. Özel ve devlet yurtlarının toplam kapasitesi ise yaklaşık 30 bin civarında. Geriye kalan 70 bin öğrencinin bir şekilde ev bulması, aldığı krediyle yaşaması gerekiyor. Bu da günümüz şartlarında pek mümkün değil” dedi. Başkan Koç ayrıca, yurt yapma görevi olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün de böyle bir derdi olmadığını ifade ederek, “Devlet kurumu olan müdürlük yurt yapmadığı gibi, kalacak yeri ve maddi imkânı olmayan öğrencileri de, dolaylı olarak kaçak ve denetimsiz yurtlara yönlendiriyor” dedi.

EĞİTİM AYRICALIK DEĞİL HAKTIR

“Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte milyonlarca çocuklarımızın öncelikli gündemini oluşturan barınma sorunu, önceki yıllarla karşılaştırılamaz boyutlara ulaşmıştır” diyen Koç, “Çok sayıda çocuğumuz ev kiraları ve yurt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. Yüzde yüzden fazla artan ev kiraları ve özel yurt fiyatlarının yüksekliği çocuklarımızı ve ailelerini büyük bir çaresizliğe itmiş durumdadır. Ailesinin yaşadığı il dışında üniversiteye giren asgari ücretli ya da ortalama gelire sahip ailelerin çocukları için barınma sorunu bütün sorunların önüne geçmiş durumdadır. Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını kullanmalarını sağlamak sosyal devlet olmanın ve toplumsal adalet ve eşitlik ilkelerinin temel gereklerindendir. Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede ama özellikle orta ve yükseköğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Çocuklarımızın insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı anayasal bir hak ve kamusal bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.