EĞİTİM

Akdeniz'de 'Yörük kültürü' konuşuldu

Akdeniz Üniversitesi Yörük Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, Yörük Sanayici İş Adamları Derneği ve Yörük İlbeyi Hamdi Sarıca’nın destekleri ile organize edilen 'Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yörükler' programı büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi

AKDENİZ Üniversitesi Yörük Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖRKAM) tarafından düzenlenen, Yörük Sanayici İş Adamları Derneği (YÖRSİAD) ve Yörük İlbeyi Hamdi Sarıca’nın destekleri ile organize edilen 'Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yörükler' programı büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Akdeniz Üniversitesi Yörük Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, Elmalı Kaymakamı Faruk Erdem, YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege, Yörük İlbeyi Hamdi Sarıca, Yörük Dernekleri Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

BU KÜLTÜRÜN YAŞATILMASI, UNUTTURULMAMASI GEREKİYOR

Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, kendisinin de bir Yörük çocuğu olarak çadırdan çıkıp is kokusuyla okula gittiği günleri ve özellikle göç sırasında yaşananları unutamadığını belirterek, “Ben bunları yaşadım. Ama önemli olan bu kültürün yaşatılması, unutturulmamasıdır. Bu kültürün içinden gelmiş ve şu an bir Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi olarak Yörük kültürüyle bağlarımı hiçbir zaman koparmadım. Ancak hepimizin bildiği gibi ülkemizde ve şehrimizde tarım alanları giderek azalıyor. Özellikle küçükbaş hayvancılık Yörüklerin yaşam tarzının değişmesiyle birlikte yok olmaya doğru gidiyor. Bunun arkasındaki sosyolojik, ekonomik ve kültürel nedenler araştırılarak çözüm üretilmeli. YÖRKAM’ın düzenlediği bu programın bahsettiğim sorunların çözümüne dair fikirlerin oluşturulmasına katkı sağlayacağını umuyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BU KÜLTÜRÜ KORUMAK GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, “Küçüklüğünde oğlak, keçi, koyun gütmüş, daha sonra Devletimizin, Cumhuriyetimizin verdiği imkanlarla okuyarak bilim dünyasında Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında ülkemize hizmet eden bir kardeşiniz olarak sesleniyorum sizlere. Bizim değerler zincirimizde öz kültürümüze sahip çıkıp, bu kültürü korumak gibi bir sorumluluğumuz var. Bizler kültürümüzle, tarihimizle ve değerlerimizle gurur duyuyoruz. Bu değerlerin yaşatılması için elimizden geleni yapmalıyız. Bununla birlikte değişen dünyada bilgi ve teknolojinin getirdiği imkanlardan da faydalanarak ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmamız gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.

YÖRÜK DUASIYLA SESLENDİ

Akdeniz Üniversitesi Yörük Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Antalya’mızda, Akdeniz Üniversitemizde Yörüklerle ilgili bu programı gerçekleştirmek bizim için büyük bir onur ve gurur vesilesi. Öncelikle Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük emeği olan Hoca Ahmed Yesevi’yi, Pir Sultan Abdal’ı, Yunus Emre’yi anmak istiyorum. Anadolu irfanı dediğimiz kültürümüzün oluşmasında emeği geçen tüm Anadolu Erenlerini minnetle anıyorum. Bir Yörük duasıyla sizlere seslenmek istiyorum. Gün batarken ay doğsun. Ay batarken gün doğsun. Sizlerin ve Cumhuriyetimizin üzerinden aydınlık hiç eksik olmasın.” diye konuştu.

YÖRKAM kurulduğundan beri birlikte çalışmalar yaptıklarını belirten YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege, “Bizler iş dünyasında Yörüklüğü temsil eden kardeşleriniz olarak Torosların Yörük Kültürünü iş dünyasına nasıl adapte edebiliriz, bu kültürü iş dünyasında nasıl yaşatabiliriz üzerine düşündük ve bu amaçla çalışmalar yürüttük. Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyeti biz yörüklere emanet etmiştir. Biz de Onun emanetine, vatanımıza, milletimize sahip çıkmaya ve hizmet etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

YÖRKAM tanıtım videosunun ardından Altınyaka Koleji Öğrencileri tarafından “Yörüklerin İzinde” isimli Yörüklerin hayatından kesitler sunan Tiyatro Gösterisi izleyenler tarafından büyük alkış aldı.

YÖRKAM MÜDÜRLERİ KONUŞTU

Sonrasında Akdeniz Üniversitesi YÖRKAM Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu moderatörlüğünde farklı üniversitelerin YÖRKAM Müdürlerinin katıldığı bir açık oturum düzenlendi. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi YÖRKAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi YÖRKAM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Gökçe, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi YÖRKAM Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç ve Mersin Üniversitesi YÖRKAM Müdürü Doç. Dr. İmran Gündüz Alptürker’in konuşmacı olarak katıldığı açık oturumda YÖRKAM Merkez Müdürleri kendi üniversitelerindeki Yörük Kültürüne dair yaptıkları çalışmalardan bahsederek, Yörük kültürünün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ve yaşatılabilmesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Açık Oturumun ardından Ankara Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yörükler” konulu konferans düzenlendi.

YAŞAYAN KÜLTÜR MİRASINA ONUR ÖDÜLÜ

Program sonunda Unesco tarafından ‘Yaşayan Canlı Kültür Mirası’ seçilen Sipsi icracısı Mehmet Bedel’e Akdeniz Üniversitesi tarafından “100. Yıl Onur Ödülü” takdim edilirken programda konuşma ve sunum yapan katılımcılara da plaket takdimi gerçekleşti.